X

Aliaţii occidentali studiază posibilităţile de instruire a forţelor aeriene ucrainene

Şeful de stat-major al forţelor aeriene americane, generalul Charles “CQ” Brown, a declarat miercuri agenţiei Reuters că Statele Unite şi aliaţii lor încep să studieze posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviaţie militară a Ucrainei, transmite agerpres.

Cu ajutorul armelor antiaeriene furnizate de Occident, ucrainenii au reuşit să împiedice Rusia să îşi folosească aviaţia mult mai avansată pentru a domina spaţiul aerian al ţării lor. Ucraina a încercat în acelaşi timp să depăşească dependenţa de avioanele ruseşti, obţinând aeronave de luptă americane şi instruirea piloţilor care să le folosească. Kievul a anunţat public că speră să primească avioane F-15 şi F-16.

Citeşte şi: Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – Black News

Brown, care este şi pilot, a recunoscut că discuţiile între militarii americani şi aliaţi pe tema respectivă sunt deja în curs. El a apreciat că este nevoie de un plan pe termen lung, însă nu a confirmat că s-ar fi luat vreo decizie.

Cu câteva zile înainte de comentariile generalului, Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a aprobat fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloţilor ucraineni şi a personalului de întreţinere din Ucraina pe avioane de luptă americane. Măsura mai are însă de depăşit obstacole înainte de implementare.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte să anexeze teritoriile ucrainene aflate sub controlul său – Black News

Brown nu a dorit să discute despre legislaţie sau să speculeze despre termene şi despre tipurile de aeronave occidentale cele mai potrivite pentru Ucraina. El a subliniat însă că instruirea piloţilor ucraineni este o problemă complexă, în care trebuie să ţină cont de starea de război şi de capacitatea Kievului de a retrage din luptă piloţi pentru a-i trimite la antrenamente îndelungate.

Întrebat cât ar dura trecerea unui pilot ucrainean la manşa unui avion de luptă american, generalul a observat că piloţii americani pot schimba tipul de avion cu care zboară în două până la patru luni. Transferul de la un sistem sovietic ar fi însă “ceva mai greu”, a apreciat el. Ar fi utilă experienţa statelor membre ale NATO care au făcut deja tranziţia respectivă. Acestea “ar putea într-adevăr să aibă lecţii învăţate care le pot fi folositoare ucrainenilor”, a mai spus comandantul. 

Tags: avioaneCharles "CQ" BrownF-15F-16kievNATOpilotiSUAucraina
Categorii: Război in Ucraina