Alice Zeniter, laureata premiului Lista Goncourt/Alegerea Belgiei

Publicat:

Scriitoarea Alice Zeniter este laureata celei de-a doua editii a premiului literar francofon decernat de studenti ”Lista Goncourt/Alegerea Belgiei” cu romanul ”L’Art de perdre”, informeaza marti AFP, potrivit agerpres.

Rezultatele au fost anuntate marti seara la locuinta ambasadorului Frantei la Bruxelles de catre scriitorul Pierre-Emmanuel Schmitt, membru al Academiei Goncourt.


În cadrul celei de-a doua sa editii în Belgia, zece universitati – sase francofone si patru flamande – si peste 100 de studenti au participat la initiativa care se inspira din evenimente similare organizate în Polonia, Liban, România, Serbia si Elvetia.

Dupa modelul premiului Goncourt al liceenilor, studentii citesc romanele selectate pentru premiul Goncourt – lista pentru 2017 – dupa care aleg împreuna laureatul.

Alice Zeniter a câstigat deja cea de-a 30-a editie a premiului Goncourt al liceenilor, anuntat la 16 noiembrie, la Paris, cu romanul ”L’Art de perdre”, aparut la editura Flammarion, o istorie nespusa a razboiului din Algeria din perspectiva familiei unui combatant ”harki”.

Romanciera de 31 de ani va fi invitata sa-si ridice premiul si sa se întâlneasca cu studentii în primul semestru din 2018, la Bruxelles.

Premiul Goncourt, cea mai prestigioasa distinctie literara francofona, a fost decernat la 6 noiembrie lui Eric Vuillard pentru ”L’ordre du jour”, un roman despre venirea la putere a lui Hitler.

Anul trecut, Catherine Cusset a fost câstigatoarea primei editii a premiului Lista Goncourt/Alegerea Belgiei, cu romanul ”L’Autre qu’on adorait”, aparut la Gallimard.

Sustinut de catre Academia Franceza, premiul Lista Goncourt/Alegerea Belgiei se decerneaza anual si a fost lansat de ambasada Frantei în Belgia, biroul pentru Europa de Vest al Agentiei Universitare a Francofoniei (AUF) si l’Alliance française din Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.