X

Alţi peste 1.400 de refugiaţi musulmani rohingya trimişi spre o insulă izolată din Bangladesh, în ciuda criticilor

Alţi peste 1.400 de refugiaţi musulmani rohingya au fost îmbarcaţi pentru a fi trimişi sâmbătă spre o insulă izolată din Golful Bengal, a anunţat un oficial al marinei din Bangladesh, în ciuda opoziţiei grupurilor pentru apărarea drepturilor îngrijorate de vulnerabilitatea locului la furtuni şi inundaţii, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Ei ridică la cel puţin 6.700 numărul refugiaţilor rohingya din Myanmar vecin transferaţi de Bangladesh pe insula Bhasan Char de la începutul lunii decembrie, din taberele de la frontieră unde un milion trăiesc în colibe.

Citește și : Un băieţel de 10 ani cu o formă severă de COVID-19, a părăsit spitalul după 11 zile la terapie intensivă din Spania

“Suntem gata să primim noii sosiţi”, a declarat Commodore Abdullah Al Mamun Chowdhury, ofiţerul responsabil cu insula, pentru Reuters prin telefon.

Cinci nave au plecat cu rohingya şi bunurile lor după ce ei au fost transferaţi din taberele din oraşul port din apropiere Chittagong, a spus el.

Bangladesh a transferat 1.776 rohingya pe insulă, care a apărut în mare cu doar două decenii în urmă şi este la o distanţă de câteva ore de portul sudic.

Rohingya, un grup minoritar care a fugit de violenţe din Myanmar (fostă Birmania n.r.), ţară majoritar budistă, nu au voie să se îndepărteze de insulă fără permisiunea guvernului.

Bangladesh afirmă că relocarea este voluntară, dar unele dintre primele grupuri de refugiaţi, mutate în decembrie, au vorbit despre constrângeri. Guvernul spune de asemenea că supraaglomerarea în taberele din oraşul Cox’s Bazar alimentează criminalitatea.

Citește și : EMA se aşteaptă să primească ‘în scurt timp’ o cerere de autorizare pentru vaccinul anti-covid Johnson&Johnson

El a respins îngrijorările privind inundaţiile asupra insulei, citând construirea unei porţiuni de terasament de 12 km, cu o înălţime de 2 metri, în plus faţă de locuinţe pentru 100.000 de persoane, spitale şi centre de cicloni.

Bangladesh şi-a atras critici pentru reticenţa de a consulta agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi şi alte organisme de ajutorare în legătură cu transferurile. Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi spune că agenţiei nu i s-a permis să evalueze siguranţa şi sustenabilitatea pe insulă.

Tags: BangladeshGolful Bengalrefugiatirohingya
Categorii: Știrile zilei