X

Alunecările de teren evacuează sute de californieni

Sute de locuitori din California au primit miercuri ordine de evacuare din locuinţe după ce cantităţile importante de precipitaţii, aduse de o puternică furtună din Pacific, au crescut riscul alunecărilor de teren în regiunile afectate de recentele incendii de vegetaţie, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

În unele regiuni, ar putea cădea o cantitate de precipitaţii de peste 13 cm, aduse de o furtună direcţionată spre coastă de un val de umiditate atmosferică, fenomen cunoscut sub denumirea ”Pineapple Express”.


Citește și: Oficialii cubanezi anunță că SUA pregătesc INVAZIA Venezuelei

Această furtună, care a provocat cea mai mare cantitate de precipitaţii din iarna aceasta în California, va atinge intensitatea maximă joi şi a determinat avertizări de inundaţii din Arizona până în Washington.

Locuitorii oraşului Lake Elsinore, situat la 90 de km est de Los Angeles, au primit ordine obligatorii de evacuare din cauza riscului de producere, pe dealurile din apropiere, carbonizate de incendiile din 2018, a unor viituri care ar putea duce cu ele vehicule şi imobile.

“Va fi masiv şi rapid”, a spus Bob Oravec, meteorolog în cadrul Weather Prediction Center al National Weather Service (NWS) din College Park, Maryland. “Viiturile de moloz şi alunecările de teren sunt un risc prezent în orice regiune afectată de incendii. Nu mai există aproape deloc vegetaţie care să încetinească viitura”.

Una dintre cele mai afectate regiuni a fost nordul Californiei, unde s-au înregistrat precipitaţii semnificative, iar vântul a bătut cu viteze de până la 120 km/h în anumite părţi din comitatul Sonoma.

Citește și: Israelul se opune unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu

Vehiculele s-au luptat cu bălţile formate pe carosabil în San Francisco, iar pe o stradă inundată din Santa Cruz, apa ajungea la nivelul oglinzilor laterale ale unei maşini abandonate.

National Weather Service prognozează 2,4 metri de zăpadă în unele regiuni din lanţul muntos Sierra Nevada.

Această furtună face parte dintr-o serie de fenomene care au provocat căderi de zăpadă peste nivelurile medii în California, spre mulţumirea fermierilor şi schiorilor care s-au confruntat cu mai mulţi ani de secetă.

Tags: alunecari de terenArizonacaliforniacomitatul SonomaLake ElsinorePineapple ExpressSan FranciscoSanta CruzSierra NevadaSUAWeather Prediction Center al National Weather Service (NWS)
Categorii: Știrile zilei