Amanda Feilding: ‘LSD este cel mai pur și mai curat drog dintre toate’

Publicat:

Amanda Feilding, 78 de ani, are misiunea de a explora noua frontieră a cercetării farmaceutice: beneficiile pentru sănătate ale substanțelor psihedelice.

„Îmi place să fiu un pic ameţită”, spune femeia fermecătoare care m-a primit în casa ei. Discutăm despre microdozare, o practică care implică administrarea unei cantități mici de LSD sau alt halucinogen pentru a stimula starea de spirit și creativitatea, care a devenit la modă în multe locuri, inclusiv în Silicon Valley, unde este văzută ca „un hack de productivitate” pentru îmbunătățirea performanței.


Aceasta nu este o conversație pe care ați avea-o cu mulți bătrâni de 78 de ani. Dar atunci contesa de Wemyss este peste media obişnuită și nici nu ne aflăm într-un cadru obișnuit.

Amanda Feilding (cum preferă să se stileze) și cu mine ne întâlnim într-o cabană de vânătoare în stil Tudor, înconjurată de trei șanțuri și amplasată pe 400 de acri. Acesta este Beckley Park, casa familiei Feilding. Construit în 1540, a fost folosit ca decor pentru filmul din 2005 Harry Potter și Pocalul de Foc. A trebuit să-mi folosesc toate puterile de convingere pentru a lua un taxi din gara Oxford până aici. („Nu apare pe navigatorul prin satelit, dragă.”)

Cu toate acestea, iată-mă, în acest loc extraordinar plin de covoare otomane și de tablouri frumoase. Este o casă care este la fel de plină de povești ca proprietarul ei aristocrat. Ce povești poate spune, Feilding nu este sigură.

Dar devine foarte vorbăreață când vine vorba de misiunea ei în viață, care este să promoveze consumul de droguri psihedelice, în special LSD, ca fiind benefice. Într-adevăr, nu există nimic despre care Feilding spune că LSD-ul nu poate îmbunătăți, de la capacitatea cognitivă până la durerile de cap, depresie și PTSD. „Este anti-îmbătrânire și antiinflamator”, declară ea.

Casa găzduiește Fundația Beckley, un think tank și un ONG non-profit dedicat cercetării psihedelice de pionierat în Marea Britanie, pe care Feilding l-a înființat în 1998.

În 2019, din fundație, a apărut Beckley Psytech, un start-up, care în august a anunțat că a strâns 58 de milioane de lire sterline în finanțare pentru cercetare pentru a aborda „tulburările neurologice și psihiatrice prin aplicarea nouă a medicamentelor psihedelice”.

Și așa am ajuns să vorbesc cu ea despre asta și să aflu de unde a început totul.

Feilding, care a fost deschisă cu privire la utilizarea personală a LSD-ului, și-a atins notorietatea pentru prima dată în 1970, când s-a trepanat – și-a făcut literalmente o gaură în fața craniului cu ajutorul unui burghiu de dentist – și a făcut un film despre asta numit Heartbeat in the Brain.

Vechea practică a trepanării a fost folosită pentru a trata orice, de la epilepsie la posesia demonică. Susținătorii secolului al XX-lea, cum ar fi bibliotecarul olandez Bart Huges, au considerat că ar putea îmbunătăți funcționalitatea creierului și ar putea induce un ‘high’ permanent.

Ea spune că nu trebuie să vorbească despre trepanare acum, deoarece „tinde să umbrească totul”, dar este puțin dificil să nu ridicați subiectul. Pentru a spune ușor, cu siguranță ilustrează angajamentul ei față de „stările modificate de conștiință”.

Acesta este motivul pentru care încep de la capătul mai blând al lucrurilor, vorbind despre microdozare. Este o practică care devine din ce în ce mai mainstream, susținută de actori precum actriţa Gwyneth Paltrow și podcasterul american Joe Rogan. Oamenii iau cantități foarte mici – poate o zecime dintr-o doză – de LSD sau se ‘tripează’ cu ciuperci.

Avocații acestui subiect observă o îmbunătățire a stării de spirit și a concentrării, iar mulți urmează regimul Fadiman, conceput de psihologul american James Fadiman, în care o „doză” este administrată la fiecare trei zile. Acest lucru nu este „deplasare” ca atare; orice efect ar trebui să aibă loc la un nivel sub-halucinogen.

Când o întreb pe Feilding despre asta, ea râde. „Îl cunosc pe Jim.” Îmi dau seama curând că ea cunoaște pe toată lumea din universul psihedelicelor și nu respectă regulile nimănui altcuiva.

‘Cred că [microdozarea] poate fi mai flexibilă decât atât. Am suficiente cunoștințe despre cantitatea potrivită. Este ceva despre care știu. Poți învăța cum să o iei.” Cred că trebuie să o cred pe cuvânt.

O întreb despre Gabor Maté, medicul maghiar-canadian a cărui activitate în traume și dependență este binecunoscută. „Am fost într-un consiliu cu el în urmă cu câteva zile.” Michael Pollan, un respectat critic alimentar care în 2018 a contribuit la lansarea renașterii psihedelice cu cartea sa ‘How To Change Your Mind: The New Science of Psychedelics’, ea pare puțin enervată. „Nu mi-a recunoscut cu adevărat munca.”

Cu cât vorbesc mai mult cu ea, cu atât mai mult văd cum interesul ei pentru „alte stări [alterate]” se împletește cu casa în sine. Aldous Huxley a venit la Beckley pentru un ceai cu Lady Ottoline Morrell în anii ’20 și a pus acolo Chrome Yellow. Se spune că mlaștinile care înconjoară Beckley au fost și inspirația pentru tabla de șah a lui Lewis Carroll din ‘Alice Through the Looking Glass’.

Există un flux complet magic, de pe altă lume, în conversația cu Feilding, deși este plină de pragmatism cu privire la modul de a-și răspândi mesajul. Odată respinsă ca un ‘aristo batty’, știința și banii se mișcă totuși în direcția ei. Beckley Psytech, îmi spune ea, este deja suprasubscrisă.

În timp ce Feilding mă scoate să-mi arate terenul, ea se întoarce într-o stare de vis copilărească. Dincolo de topiar, cu toate gardurile lui ciudate, este un șanț. „Iată un loc în care la cinci ani veneam să-l fac să râdă pe Dumnezeu”, afirmă ea. „Întotdeauna am fost atras de mistic. Mama a spus că nu am avut o copilărie, dar am fost scăldată în frumusețea naturii.’

A ei este o familie care este în mod clar mândră de neconvenționalitatea ei. Simțindu-se în confortul ei, pare înăbușită când îmi spune că „mai mulți dintre strămoșii mei au fost executați în Turnul Londrei”. Și în mod clar, ea și-a adorat tatăl, Basil Feilding, strănepotul marchizului de Bath, care a spus că este „o gânditoare liberă”. O anarhistă în spirit.’

Dar nu exista niciun venit, nici încălzire în această casă impunătoare. Într-adevăr, Feilding a trebuit să crească repede, deoarece, de la vârsta de trei ani, a ajutat să-și îngrijească tatăl, acesta fiind diabetic.

Deci ai fost îngrijitoare?

„Nu m-am gândit niciodată la asta”.

În aceste motive, Feilding a învățat și un fel de neînfricare. „M-am forțat să fac lucruri înfricoșătoare. Trecând șanțurile în întuneric fără torțe, mergând noapte o milă prin câmpuri când aveam doar cinci ani, trecând pe lângă câini înspăimântători şi porci mistreţi.” Singurul tabu care părea să existe era legat de maniere. „Trebuie să ai bune maniere.”

Frații ei – era cea mai mică dintre cei patru – au fost trimiși la internat, așa că „eram singură. A fost foarte, foarte izolant.” Ea a comunicat, se pare, cu împrejurimile ei.

Într-adevăr, Feilding este acest loc și acest loc este ea, într-un mod atât de profund. În copilărie, ea a visat în aceste terenuri din Oxfordshire la „aventura și la plecarea în deșert”. La 16 ani, cu 25 de lire sterline în buzunar, ea a ajuns în Siria și a locuit cu un trib de beduini – deși chiar încerca să ajungă în Sri Lanka, unde prietenul tatălui ei, Bertie Moore, devenise călugăr budist.

Din câte îmi dau seama, timpul lui Feilding în Siria a dus la singurul loc de muncă real pe care l-a avut vreodată. „Nu sunt bun material pentru angajați”, recunoaște ea. Asta nu înseamnă că nu lucrează 15 ore pe zi pentru fundația ei – deși nu înțeleg prea bine cum s-a descurcat financiar în toți acești ani.

Romantismul pentru Feilding este la fel de neconvențional. Are doi copii cu fostul partener Joey Mellen: Rock, în vârstă de 42 de ani, și Cosmo, în vârstă de 36 de ani, care acum conduc Beckley Psytech, gestionând-o și aducând investitori. Rock era consilier conservator în Kensington și Chelsea la momentul dezastrului din Turnul Grenfell, lucru despre care nu vrea să discute.

În același timp, îmi spune ea, a avut o „aventura pasională cu Bart Huges” de 30 de ani. Credința lui în puterea trepanării a fost cea care a convins-o să o facă singură. „Dar ai fost cu Joey, tatăl copiilor tăi?” spun eu prostește. „O, da, eram trei,” declară ea fericită.

Ceea ce mă surprinde este că Feilding îmi povestește despre una dintre cele mai mari relații din viața ei.

Când ea și Mellen s-au întors dintr-o călătorie în Maroc, au găsit un pui de porumbel orfan. „L-am luat și l-am hrănit cu o pensulă”, spune ea. „A supraviețuit și a fost pasiunea mea, pasiunea mea absolută, eram complet unul cu celălalt. Fereastra a fost mereu deschisă, așa că a fost alegerea lui [dacă să rămână sau să plece] și a locuit cu mine timp de 15 ani. Avea cei mai intensi ochi.

Ultima dată când l-a văzut, „Ne-am uitat unul la altul și i-am spus: „Birdie, te iubesc mai mult decât orice”. Îl iubea și pe tatăl meu. Știa pe cine să iubească.’

„Apoi, într-o zi, când pictam, am avut doar această fulgerare a faptului că el a murit. Aveam un fel de dublă telepatie. Când a murit, am simțit că am pierdut o parte importantă din mine. Vreau să spun că am doi copii în mod evident minunați, dar acesta… a fost un tip unic de dragoste, una despre care știi că nu se va schimba. M-am gândit la el ca la un simbol al conștiinței.’

Încerc să preiau asta – această relație „completă și total pasională” cu un porumbel – când vedem două lebede maiestuoase pe șanț. „O, da”, spune Feilding. „Tatăl lor era îndrăgostit de mine”.

Îmi dau seama că Birdie este porumbelul care stă pe umăr în celebrele poze cu ea, la vârsta de 27 de ani, arătând incredibil de boho-glamour cu capul înfășurat în eșarfe exotice.

Au fost făcute imediat după ce îşi făcuse o gaură în cap cu un burghiu. Într-adevăr, Birdie a observat evenimentul, inspirat de Bart Huges, ale cărui teorii privind creșterea fluxului de sânge către creier pentru a extinde conștiința – asemănător, presupun, cu principiul antic yoghin de a sta pe cap, deși poate mai primitiv – l-au determinat să trepaneze.

Din păcate, Huges a fost atât de vocal cu privire la teoriile sale, care includeau toți cei care iau acid, încât a fost în cele din urmă dat afară din țară. „O bătaie la ușă în mijlocul nopții de la biroul de externe”, declară Feilding. Mellen, care a fost discipolul lui Huges, a făcut ulterior trei încercări dezastruoase la procedură, inclusiv una în care s-a rupt un burghiu, iar un prieten care îl cunoaște mi-a spus: „S-a dus la vecinul său, sângerând, întrebând dacă aveau un burghiu de rezervă. Mai târziu, Mellen a scris o carte despre trepanare, numită Bore Hole.

Feilding, după patru ani în care a încercat să găsească un medic care să o trepaneze, în cele din urmă și-a injectat anestezic local, și-a bărbierit părul și a folosit un burghiu de dentist și s-a filmat.

Acest film ea îl consideră o operă de artă, dar nu este pentru cei slabi de inimă. Ea a arătat-o ​​odată unui public invitat. „Mulţi au leșinat. Oamenii au căzut ca prunele coapte pe podea.” Cu toate acestea, ea încă subscrie la această credință și a fost trepanată din nou în Mexic. „Schimbarea conștiinței este subtilă.”

ATENŢIE! Imagini cu puternic impact emoţional!

Cel de-al doilea soț al său, James Charteris, al 13-lea conte de Wemyss și al 9-lea conte de March, cu care Feilding s-a căsătorit sub piramidele din Egipt în 1995, s-a trezit în Cairo anul următor. Trebuie să admiri puterea de convingere a femeii.

Când neuroimagistica a intrat în practica medicală în anii 1970, Feilding spera că scanările creierului vor arăta beneficiile trepanării, dar nu au făcut-o. Totuși, acolo unde îi dovedesc dreptate este asupra efectelor psihedelicelor asupra creierului, unde există o creștere a activității electrice, nu a fluxului sanguin. Acum oamenii de știință au început să exploreze posibilele beneficii ale acestor substanțe interzise, ​​luate în medii terapeutice.

Aici se îndreaptă cercetarea științifică. Colegiul Imperial a efectuat studii asupra depresiei rezistente la tratament folosind psilocibina, găsită în ciupercile magice. Psihedelicele sunt, de asemenea, folosite pentru a opri dependența de fumat sau alcool. În Germania, cercetătorii de la Universitatea Maastricht, în colaborare cu Feilding, privesc microdozarea LSD ca un mijloc de îmbunătățire a dispoziției.

Fundația Beckley va lansa în curând un studiu asupra efectelor ibogainei, o substanță psihoactivă puternică derivată din scoarța rădăcinilor, ca terapie pentru boala Parkinson. Cercetătorii Beckley se află în prezent în Brazilia pentru a studia efectele ayahuasca, o băutură de frunze folosită mult timp de triburile amazoniene în scopuri spirituale, care speră că ar putea ajuta oamenii să depășească dependența de heroină.

Alte studii arată că LSD-ul îi poate ajuta pe cei cu boli terminale, ameliorând atât durerea, cât și anxietatea și ar putea deveni parte a îngrijirilor paliative. Posibilitățile beneficiilor pentru cei cu Alzheimer sunt încă de explorat, dar modul în care aceste medicamente cresc neuroplasticitatea nu este pus la îndoială.

Feilding însăşi iubește LSD-ul ca „cel mai pur și mai curat dintre toate”. Ea găsește „MDMA destul de superficial. Și îmi fac griji că ketamina ar putea crea dependență.” Nu are deloc timp pentru opiacee.

Pentru ca Feilding să fie luată în serios în lumea științifică, ea trebuia să aibă un plan de joc. După cum ea sincer recunoaște, „Nu am litere după numele mele. Ca femeie singură, cum pot schimba politica privind drogurile?’ Și așa, ‘Am devenit o fundație. Știam că trebuie să adun oameni de știință de top în jurul meu. ‘

Încercarea ei de a schimba politica în materie de droguri este politică – „Avem nevoie de un nou cadru de reglementare care să fie în beneficiul tuturor eu nu sunt o persoană politică. Mi-ar plăcea să mă inspir din politică. Mi-ar plăcea să am o discuție bună cu Boris. Dacă este ceva, ne eliminăm de la o industrie care explodează. ”

Acum Feilding face parte din ‘goana după aur’. „A fost nevoie de 60 de ani pentru a ajunge aici. Trebuie să avansăm rapid cercetările noastre.” Scopul ei este să construiască o companie etică care să pună oamenii înaintea profitului, „dar barajul s-a rupt și toată lumea vrea să fie implicată”.

Chiar înainte să înceapă pandemia, eu însumi văzusem câți bani scăpau în jurul „renașterii psihedelice” când am mers într-un loc de relaxare cu ciuperci în Amsterdam. Trufele pe care le-am luat acolo, care conțineau psilocibină, erau legale. Costul tratamentului a fost de 2.000 de lire sterline, iar colegii mei psihanauți erau atât de departe de hipioți pe cât vă puteți imagina.

Erau doctori de înaltă calificare, antreprenori și oameni de tehnologie, dintre care unii veniseră din State. Ceea ce căutau a fost să încerce acest medicament într-un cadru complet sigur.”

Feilding spune că „terapia [ca aceasta] este la fel de importantă ca și compusul. Avem nevoie disperată de noi tratamente. ISRS [inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, antidepresive comune] suprimă doar senzația. Ceea ce căutăm este conectivitatea. ”Planul ei este să deschidă o clinică în Barcelona pentru a începe un astfel de tratament.

Ne-am întors în casă acum, iar menajera lui Feilding, Josh, ne aduce un prânz cu trei feluri de mâncare, pe care abia îl atinge, în timp ce eu încerc din greu să urmăresc firul conversației ei, care variază de la „investiții la comandă de înaltă calitate” la un apartament. Ea a achiziționat cumva „din fericire” la Londra, când un tânăr Allen Ginsberg s-a prăbușit pe podeaua ei în timp ce ea mergea la petreceri unde juca Ravi Shankar.

Cu toată neconvenționalitatea ei – „Nici nu știm ce este conștiința!”, exclamă ea entuziasmată, împingând o salată în jurul unei farfurii – nu pot să înțeleg cu adevărat că Feilding nu-și cunoaște imensul privilegiu. Toți cei pe care îi cunoaște se pare că au plecat la Eton și la Oxford.

Ea se plânge de sărăcia în creștere și spune că este încă foarte greu să strângi bani de la filantropi pentru fundația ei, dar apoi am citit despre imensa bogăție a soțului ei – o colecție de artă de 100 de milioane de lire sterline și 44.000 de acri în Scoția, doar pentru început.

Sigur că numele şi trecutul ei au ajutat-o? Adresându-se Camerei Lorzilor, ea spune: „Ei bine, oricine o poate face. Trebuie doar să cunoști un lord.

După prânz, Feilding mă duce într-un hambar transformat, unde personalul ei loial se străduiește la nenumărate proiecte. Văd sclipici ale fetiței rătăcind pe aceste terenuri, visând la aventură, găsind-o cu „psiho-vitaminele” ei.

În acele zile, ea a spus: „Am visat să ud deșertul. Acum vreau să irig creierul uman. Omenirea ar trebui să recunoască importanța acestor stări modificate.”

Pe măsură ce vorbim, o lumină va pâlpâi și ea se va îndepărta; facem buclă înapoi și înainte în timp ce încerc să-i înțeleg viața extraordinară și complicată. Cu toate acestea, ca să fiu sincer, sunt și distrasă, deoarece nu mă pot opri să mă uit la craniul cu o gaură uriașă în el, pe care Feilding l-a plasat lângă un aranjament floral.

În timp ce părăsesc această femeie remarcabilă și lumea ei de minune, lumea obișnuită se simte foarte plată. După o zi cu ea, eu sunt într-o stare oarecum alterată. Este ceva pe care Feilding îl consideră, fără îndoială, de la sine înțeles – dar îmi ia ceva timp să mă conectez cu ceva de genul normalității.

Cu siguranţă, ea este o călătorie.

Material publicat de The Telegraph şi semnat de

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.