Amazon a primit subvenții de 4,7 miliarde de dolari la nivel global

Publicat:

Raportul subliniază cât de puțin se știe despre costul extinderii Amazon pentru contribuabilii din întreaga lume.

Amazon a primit cel puțin 4,7 miliarde de dolari în scutiri de taxe la nivel global în ultimii 10 ani pentru depozite, centre de date, birouri, centre de apeluri și proiecte de producție de filme, potrivit unui nou raport al unui grup de supraveghere și al unei federații globale a muncii, relatează vice.com.

În timp ce marea majoritate a acestor reduceri de taxe – 4,1 miliarde de dolari – sunt pentru proiecte din Statele Unite, noul raport evidențiază, pentru prima dată, subvențiile primite de Amazon dincolo de granițele SUA, unde Amazon și-a construit în mod agresiv Amazon Prime și reţeaua centrului de date în ultimii ani.


Printre cele 600 de milioane de dolari în scutiri de taxe primite dincolo de granițele SUA se numără 15,6 milioane de dolari pentru un depozit Amazon din Leipzig, Germania; 10,44 milioane USD pentru un depozit Amazon în Fife, Scoția; 5,1 milioane USD pentru un depozit în Asturias, Spania; 1,3 milioane de dolari pentru un depozit lângă Lyon, Franța; 2,3 milioane de dolari pentru un call center din Edinburgh, Scoția; aproximativ 262 de milioane de dolari pentru un centru de date Amazon Web Services din Montreal, Quebec; și aproximativ 180 de milioane de dolari pentru un centru de date Amazon Web Services din Sao Paulo, Brazilia.

Dar acei 600 de milioane de dolari sunt doar vârful aisbergului scutirilor fiscale ale Amazon în afara Statelor Unite, spun autorii noului raport. Autorii au identificat 407 facilități Amazon în 13 țări „unde există dovezi sau există motive să se creadă că Amazon a primit bani publici pentru proiectele sale”, unde datele complete nu sunt disponibile din cauza legilor și practicilor slabe de divulgare.

„Din cauza practicilor slabe de dezvăluire în aceste țări, costurile majorității acestor tranzacții sunt ascunse: totalul este, fără îndoială, semnificativ mai mare”, scriu cercetătorii. Printre țările în care autorii raportului au găsit dovezi sau „motive de a crede” că Amazon a primit subvenții de la guverne sunt Argentina, Bahrain, Brazilia, Canada, Chile, China, Franța, India, Mexic, Noua Zeelandă, Polonia, Africa de Sud, Spania și Regatul Unit.

Noul raport, „Amazon.com’s Hidden Worldwide Subsidies”, a fost întocmit de Good Jobs First, un organism de supraveghere non-profit care cercetează subvențiile corporative și UNI Global Union, o federație sindicală globală care reprezintă 20 de milioane de lucrători din întreaga lume. Mai mult decât orice, arată cât de puțin se știe despre costul expansiunii Amazon în străinătate pentru contribuabilii străini. Cercetătorii care au întocmit raportul, publicat săptămâna trecută, au folosit date din înregistrările publice, rapoartele investitorilor și declarațiile companiei pentru a identifica subvențiile.

„Acesta este un raport înșelător în mod intenționat de la o organizație interesată. Comunitățile din întreaga lume elaborează programe de dezvoltare economică pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă și investiții locale, iar Amazon este mândru că lucrează cu aceste comunități pentru a face exact acest lucru. Am creat peste 300.000 de locuri de muncă la nivel global anul trecut și, în ultimul deceniu, am contribuit cu peste 1 trilion de dolari la economia doar în SUA”, a spus un purtător de cuvânt al Amazon. Dintre aceste trilioane, purtătorul de cuvânt a adăugat că 530 de miliarde de dolari sunt investiții directe și 500 de miliarde de dolari cu valoare adăugată indirectă.

Din 2001, Amazon Tracker de la Good Jobs First evidențiază subvențiile primite de gigantul comerțului electronic și de filialele sale din Statele Unite, marea majoritate dintre acestea fiind destinate centrelor de distribuție a depozitelor. Lista lor include și subvențiile primite de Whole Foods, Zappos și Audible. Multe dintre acestea sunt cadouri de la guvernele locale și de stat.

„Problema [cu aceste reduceri fiscale] este că nu sunt o utilizare foarte eficientă a banilor publicului”, a spus Kenneth Thomas, cercetătorul principal al raportului. „Amazon ar putea plăti cu ușurință pentru aceste proiecte ei înșiși, au miliarde și miliarde de dolari, dar în schimb își folosesc pârghia pentru a determina guvernul să plătească o parte din proiect atunci când acești bani ar putea fi investiți în educație, asistență medicală sau infrastructură.”

În timp ce orașele, în special în zonele disperate după locuri de muncă, folosesc adesea scutiri de taxe pentru a atrage mari companii precum Amazon să se înființeze, cercetătorii spun că acest proces înlocuiește companiile mai mici și îi afectează pe contribuabilii care au adesea nevoie disperată de alte resurse publice.

Scutirile fiscale-energetice pe care Amazon Web Services, filiala de cloud computing a companiei, le-a primit pentru deschiderea centrelor de date sunt probabil cele mai mari reduceri fiscale pe care Amazon le primește de la guverne, dar sunt adesea și cele mai învăluite în secret. „Oricât de prost dezvăluite sunt subvențiile Amazon pentru depozite, stimulentele sale pentru centrele de date sunt și mai opace”, scriu autorii raportului, observând că acest lucru se datorează faptului că cele mai mari subvenții sunt „reducerile de energie electrică și scutirile de taxe pe utilități, care devin de obicei drepturi perpetue odată ce sunt acordate. ”

Amazon a fost fondat pe un model de afaceri conceput pentru a evita plata taxelor. În 1994, Jeff Bezos a ales statul Washington ca loc pentru a-și înființa librăria online, mai ales pentru că statul nu are taxe pe vânzări. În 2012, compania a început să urmărească reduceri de taxe în toată țara, creând un birou în cadrul departamentului său de politici publice, specializat în câștigarea de subvenții fiscale. De atunci, autorii raportului scriu că Amazon a văzut selecția site-urilor pentru depozitele sale drept „căutare de chirie”, „generând profituri pe baza activității politice, mai degrabă decât devenind mai eficientă”.

În ultimii ani, Amazon a devenit mai sofisticat în ceea ce privește păstrarea în secret a valorii stimulentelor pe care le primește de la guverne de-a lungul anilor, se mai spune în raport. Și multe dintre pachetele de subvenții ale Amazon din Statele Unite au rămas, de asemenea, secrete. „În conformitate cu istoria sa recentă, mai secretă în SUA, în alte națiuni, compania nu anunță în mod voluntar valoarea stimulentelor pentru care s-a calificat sau pentru care s-a negociat”, scriu autorii raportului. „Din păcate, majoritatea guvernelor acceptă acest secret corporativ.” În timpul licitației pentru al doilea sediu al Amazon, HQ2, Amazon a cerut ca mulți dintre cei 233 de ofertanți ai săi să semneze NDA.

În țările cu cerințe de raportare slabe, această lipsă de transparență este chiar mai gravă decât în ​​Statele Unite. De exemplu, Mexic are 10 centre de livrare și 27 de stații de livrare, iar surse multiple le-au spus autorilor raportului că depozitele Amazon din Mexic au primit în mod obișnuit sprijin din partea guvernului mexican, dar cererile de înregistrări publice au fost depuse în urmă cu mai bine de un an în statele mexicane în care Amazon operează nu a produs niciun rezultat. În Irlanda, Amazon a primit subvenții pentru o facilitate de asistență pentru date și clienți, dar în ambele cazuri, agenția de promovare a investițiilor din țară a refuzat să dezvăluie sumele premiilor.

De asemenea, Amazon își ascunde frecvent negocierile pentru aprobarea subvențiilor până în ultimul minut, spun cercetătorii, ascunzându-se în spatele numelor de cod, filialelor și companiilor cu răspundere limitată, SRL-uri. În Asturias, Spania, Amazon a obținut anul trecut un acord de confidențialitate pentru a negocia subvenții pentru un depozit. Când Amazon a negociat cu Noua Zeelandă o subvenție pentru producția serialului TV „Stăpânul inelelor” în 2019, guvernul a rezistat cererilor înregistrărilor publice de documentare a negocierilor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că Amazon urmărește chiar și subvenții foarte mici atunci când poate. „Am aflat dintr-o sursă confidențială sumele a două subvenții primite de Amazon în Uniunea Europeană, care erau prea mici pentru a fi notificate la momentul investiției: 2,3 milioane USD pentru un call center din Edinburgh și 1,3 milioane USD pentru un depozit de 51,4 milioane USD… , Franța”, au scris autorii raportului. „Aceste sume mici… indică faptul că Amazon urmărește orice subvenții pentru care este eligibil, indiferent de dimensiune.”

Autorii raportului susțin că guvernele ar trebui să înceteze să acorde ajutor de stat Amazon, care are scopul de a „ajuta companiile să-și dezvolte operațiunile în zone pe care altfel nu le-ar face”. De asemenea, ei spun că țărilor ar trebui să li se solicite să dezvăluie numele entităților care primesc subvenții și valoarea acestor premii, iar guvernele și utilitățile ar trebui să dezvăluie valoarea tuturor reducerilor de energie electrică și scutirilor de taxe pe care le primesc pentru facilitățile lor de date.

În altă parte, comunitățile din Statele Unite și din lume se opun expansiunii Amazon în comunitățile lor. În septembrie, Motherboard a raportat că acestea au declarat victorii în Colorado, California și Indiana în această vară, determinând guvernele locale să blocheze subvențiile pentru depozite și Amazon să renunțe la planurile de depozitare. Anul trecut, grupurile indigene din Africa de Sud au protestat împotriva planurilor Amazon de a construi un nou sediu întins, cunoscut sub numele de River Club, în ​​Cape Town.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Polonia şi Ucraina au semnat un acord bilateral în domeniul securităţii

Polonia şi Ucraina au semnat un acord bilateral în domeniul securităţii Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk au semnat luni, la Varşovia,...

Guvernul îmbunătățește eficiența procesului de evaluare a bunurilor imobile

Guvernul îmbunătățește eficiența procesului de evaluare a bunurilor imobile Guvernul îmbunătățește transparența și eficiența procesului de evaluare a bunurilor imobile. Un proiect, care are drept scop...

Guvernul lansează campania ‘Europa pentru tine’. Cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de UE

Guvernul lansează campania 'Europa pentru tine'. Cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de UE Integrarea europeană este obiectivul strategic al Republicii Moldova....

Biden începe o nouă săptămână crucială pentru destinul său politic

Biden începe o nouă săptămână crucială pentru destinul său politic Joe Biden începe o nouă săptămână de luptă pentru supravieţuirea sa politică, sub ochii Americii,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.