Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Publicat:

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat 189 de substanțe chimice potențial cancerigene în ambalajele alimentare comune, dintre care 76 ar putea fi transferate în alimente, relatează medicalnewstoday.com.

Cercetarea, publicată în revista Frontiers in Toxicology, arată că plasticul conține cele mai multe substanțe problematice – 143, urmat de hârtie și carton cu 89. Sticla a fost singurul material de ambalare fără substanțe suspecte, potrivit stiripesurse.


Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Studiul vine în contextul în care incidența cancerului de sân este în creștere în Statele Unite, în special în rândul femeilor tinere, deși rata mortalității a scăzut cu 44% din 1989 datorită screeningului și tratamentelor îmbunătățite.

Ben Atkinson de la organizația Breast Cancer Now avertizează că, deși studiul sugerează prezența substanțelor chimice potențial dăunătoare în ambalaje, “nu dovedește o legătură concludentă între aceste substanțe chimice și cancerul de sân”.

Profesorul Jagdish Khubchandani de la Universitatea de Stat din New Mexico și-a exprimat îngrijorarea față de constatări, subliniind că „dacă în regiunile cu reglementări rezonabile s-au identificat peste o sută de substanțe potențial cancerigene, ne putem doar imagina ce se întâmplă pe piețele mai puțin reglementate”.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Pentru a reduce expunerea la aceste substanțe, experții recomandă consumul de apă de la robinet în locul celei îmbuteliate, evitarea încălzirii alimentelor în ambalaje de plastic, depozitarea alimentelor în recipiente de sticlă, nu de plastic și cumpărarea de produse locale și consumul de fructe și legume proaspete.

Experții subliniază că menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool și practicarea activității fizice rămân cele mai eficiente metode de reducere a riscului de cancer de sân.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.