Ambasada Arabiei Saudite la Washington are o nouă adresă: ‘ Calea Jamal Khashoggi’

Publicat:

Strada din faţa ambasadei Arabiei Saudite din Washington a fost redenumită miercuri după Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis, a cărui amintire este onorată cu o lună înaintea unei vizite controversate a preşedintelui Joe Biden în regatul din Golful Persic, transmite AFP, potrivit agerpres.

Primăria capitalei Statelor Unite a dezvăluit plăcuţa cu “Calea Jamal Khashoggi”, în semn de omagiu adus disidentului ucis în consulatul ţării sale la Istanbul, în 2018.


Citeşte şi: Zelenski a acceptat invitaţiile la summiturile G7 şi NATO – Black News

Întâmplător, ceremonia a avut loc a doua zi după anunţarea vizitei preşedintelui american în Arabia Saudită, la mijlocul lunii iulie, când se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, acuzat de serviciile de informaţii americane că a aprobat asasinarea jurnalistului de la Washington Post.

Noua denumirie a străzii va servi drept un “memento constant” şi drept “memorial, astfel încât amintirea lui Jamal Khashoggi să nu poată fi niciodată ştearsă”, a declarat Phil Mendelson, preşedintele consiliului municipal care a votat în unanimitate în favoarea noii denumiri.

Tawakkol Karman, activista yemenită, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2011, a declarat în cadrul ceremoniei că viitoarea vizită prezidenţială arată că preşedintele “Biden şi-a abandonat angajamentul de a apăra drepturile omului în întreaga lume”.

Sarah Leah Whitson, din partea organizaţiei pentru drepturile omului Democracy for the Arab World Now, fondată de Jamal Khashoggi, a denunţat o “capitulare neruşinată” din partea liderului democrat.”Vrem să reamintim celor care se ascund în spatele acestor uşi că în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut, aceasta va fi de acum înainte strada Jamal Khashoggi”, a spus ea, arătând către ambasada din faţa ei.”Îi vom considera răspunzători pentru asasinarea prietenului nostru (…) care a îndrăznit să conteste tirania lui Mohammad bin Salman (MBS)”.

Preşedintele Joe Biden declarase înaintea alegerii sale la Casa Albă că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat paria şi a promis, după venirea la putere, o recalibrare a relaţiilor cu acest partener strategic al SUA, preţuit în mod deosebit de predecesorul său republican Donald Trump. Atunci, Joe Biden a anunţat că refuză să aibă un dialog direct cu prinţul moştenitor MBS.

Citește și: Macron, Scholz şi Draghi, în drum spre Kiev cu trenul – Black News

Acesta nu este primul gest simbolic din partea oraşului Washington. Ambasada Rusiei se află în “Piaţa Boris Nemţov”, denumită astfel după politicianul reformist ucis lângă Kremlin în 2015.

Pe de altă parte, dorinţa de a redenumi strada pe care se află ambasada Chinei în amintirea lui Liu Xiaobo, disidentul chinez laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, care a murit în detenţie, s-a confruntat cu o opoziţie intensă din partea Beijingului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei Argentina a reușit să se califice în semifinale...

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.