Ambasada Statelor Unite în R. Moldova cere o anchetă completă, transparentă și imparțială în cazul omorului lui Oleg Horjan

Publicat:

Ambasada Statelor Unite în R. Moldova condamnă omorul activistului politic Oleg Horjan în regiunea transnistreană și solicită o anchetă promptă, completă, transparentă și imparțială, potrivit unui comunicat emis de reprezentanții instituției, potrivit unimedia.info.

„Exprimăm condoleanțe familiei și apropiaților domnului Horjan, care au fost prea mult timp separați de el în timpul detenției sale injuste de către autoritățile de facto din Transnistria”, se arată în mesajul postat de reprezentanții Ambasadei SUA în Republica Moldova.


Citește și : Grav accident la ieşirea din Chişinău

Deputatul PAS, Mihail Popșoi, a anunțat că săptămâna viitoare vor fi organizate audieri parlamentare cu invitarea instituțiilor de resort pentru a examina toate circumstanțele și măsurile întreprinse de autorițațile Republicii Moldova privind investigarea omorului lui Oleg Horjan. „Această crimă este o sfidare a principiilor general umane și a voinței majorității absolute a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului de a consolida încredera reciprocă și de a trăi în pace și bună înțelegere”, a scris parlamentarul.

Misiunea OSCE din Moldova a cerut autorităților de la Tiraspol să investigheze în profunzime această crimă și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei.

Liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost ucis cu bestialitate. Potrivit Comitetului de anchetă din stânga Nistrului, politicianul a fost torturat înainte să fie omorât. Pe corpul acestuia au fost găsite nenumărate plăgi, iar biroul unde a fost depistat cadavrul a fost plin de sânge. De asemenea, de la fața locului a dispărut calculatorul ce înregistra imaginile de pe camerele de supraveghere.

Asociația Promo-Lex a venit cu mai multe solicitări către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și misiunile diplomatice străine acreditate în țară, după crima de la Tiraspol. Printre revendicări, Asociația cere investigarea promptă și eficientă a cazului, cu prezentarea rezultatelor anchetei și sesizarea și organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a venit cu un comentariu în legătură cu omorul lui Oleg Horjan. Biroul a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii, în vederea investigării cazului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Poliția din Republica Moldova a confirmat omorul lui Oleg Horjan și a anunțat că liderul comuniștilor din regiunea transnistreană a fost împușcat. Totodată autoritățile din stânga Nistrului au declarat că, cadavrul politicianului a fost găsit alături de un seif deschis, care era gol.

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost omorât în propria casă. Anunțul a fost făcut de Mark Tkaciuk, cu care comuniștii transnistreni aveau o relație de colaborare, dar și de liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, Ghenadii Ziuganov, care a vorbit despre asasinarea lui Horjan la o conferință de presă la agenția TASS.

După patru ani de detenție, liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, a fost eliberat. Pe 6 decembrie 2022 mai mulți susținători ai partidului comunist din regiune l-au așteptat pe Horjan să iasă din pereții Penitenciarului nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol.

Mai devreme, în august 2021, Asociația Promo-Lex a solicitat autorităților constituționale ale Republicii Moldova să discute cu Dmitrii Kozak, șef-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în contextul vizitei înaltului demnitar rus. Promo-LEX a solicitat în mod repetat autorităților ambelor state să depună întreg efortul pentru eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar și a altor deținuți politici din regiunea transnistreană, acuzați abuziv de comiterea mai multor infracțiuni, fără nici o fundamentare.

În februarie 2019, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova bătea un semnal de alarmă privind situația unui membru de partid și fost deputat comunist în așa-zisul legislativ transinstrean, Oleg Horjan, care a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, în mod „necinstint și ilegal”, potrivit comuniștilor. „Din Transnistria ajung informații alarmante despre situația actuală a lui Oleg Horjan. El a fost transferat într-o închisoare, unde a fost plasat în mod intenționat în același detașament cu criminali. Acum el va fi ținut în aceeași cameră cu criminali, hoți și violatori, infectați cu HIV și bolnavi de tuberculoză”.

Totul a început în urma protestului din 2 iunie 2018, organizat la Tiraspol, la care a participat un grup de până la 40 de persoane. Majoritatea participanților la întrunire erau persoane în vârstă. La 3 iunie 2018, reprezentanții miliției din regiune au reținut 15 persoane care au participat la întrunire, acestea fiind escortate la sediul miliției din orașul Tiraspol, iar motivul reținerii, invocat de reprezentanții miliției din regiune, ar fi fost ilegalitatea întrunirii publice. La 4 iunie 2018, așa zisele judecătorii din regiunea transnistreană au sancționat participanții cu amendă și arest administrativ de până la 15 zile.

Citeşte şi: Oficial român: Nu vorbim cu Mitropolia Moldovei, iar sprijinul pentru Mitropolia Basarabiei nu este politic

În detenție a rămas organizatorul întrunirii, Oleg Horjan, președintele unui partid de opoziție din regiunea transnistreană. Presupusele instanțe de judecată din regiune i-au aplicat lui Oleg Horjan o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, pentru presupusa infracțiune de „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Remarcăm că motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară Postările judecătorilor respinși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.