X

Ambasada SUA de la Londra refuză să plătească o datorie de 14,6 milioane de lire sterline autorităților britanice

Ambasada SUA de la Londra refuză să plătească o datorie de 14,6 milioane de lire sterline autorităților britanice

Ambasada SUA de la Londra refuză să plătească o datorie de 14,6 milioane de lire sterline autorităților britanice. Este vorba despre un litigiu provocat de o taxă zilnică impusă mașinilor care trec prin centrul Londrei. Pe lista cu datorii sunt mai multe ambasade.

Datoriile acumulate de toate ambasadele din capitala Marii Britanii au fost publicate de agenția guvernamentală care administrează transportul în Londra (Transport for London TfL), potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Ambasada SUA din Londra datorează 14,6 milioane de lire sterline, potrivit Sky News. Statistica mai arată că ambasada Japoniei are de plătit 10,1 milioane de lire sterline, a doua cea mai mare datorie, fiind urmată de India cu 8,6 milioane de lire sterline.

Cea mai mică datorie este a Ambasadei Republicii Togo care are de plată 40 de lire sterline.

În total, ambasadele au de plată 143,5 milioane de lire sterline, datorie acumulată din 2003, atunci când a fost introdusă taxa pentru mașinile care trec prin centrul orașului.

TfL susține că majoritatea ambasadelor plătesc sumele imputate, dar unele precum SUA și Japonia refuză, în ciuda contactelor avute prin canale diplomatice. TfL mai spune că disputa ar putea ajunge la Curtea Internațională de Justiție.

Ambasadele care refuză să plătească susțin că misiunile diplomatice sunt scutite de taxe, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961 În replică, britanicii spun că nu este vorba despre o taxă ci de plata unui serviciu.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

„Noi și guvernul Regatului Unit suntem clari că este vorba despre o plată pentru un serviciu și nu o taxă. Asta înseamnă că diplomații nu sunt scutiți de plată”, a precizat TfL.

Schema implică o plată zilnică de 15 lire sterline pentru conducerea într-o zonă din centrul Londrei între orele 7:00 și 18:00 în zilele lucrătoare și între prânz și 18:00 în weekend și de sărbătorile legale. Există reduceri și scutiri pentru unele persoane și vehicule, cum ar fi rezidenții, taxiurile și mașinile complet electrice.

Tags: lire sterlinelondraSUA
Externe