Ambasada SUA din Muntenegru cere guvernului să ia o poziţie clară cu privire la genocidul de la Srebrenica

Publicat:

Ambasada SUA de la Podgorica a făcut apel la guvernul Muntenegrului să ia o poziţie clară cu privire la genocidul de la Srebrenica din 1995, după ce ministrul muntenegrean al justiţiei a afirmat că va accepta că a avut loc un genocid doar după ce acest lucru va fi stabilit fără echivoc, relatează luni agenţia croată de presă Hina, potrivit agerpres.

“Ambasada este preocupată de comentariile care pun sub semnul îndoielii cele întâmplate la Srebrenica în 1995. Vrem claritate şi sperăm ca guvernul să condamne fără echivoc masacrul şi să-i spună pe nume – genocid”, a scris duminică pe Twitter ambasada Statelor Unite.


Citeşte şi: Olandezii s-au supărat pe presă şi i-au atacat pe jurnaliştii care relatau despre înghesuiala din biserici

Întrebat de opoziţia muntenegreană vineri, în parlament, dacă este de acord cu faptul că la Srebrenica s-a petrecut un genocid, ministrul justiţiei, Vladimir Leposavic, a declarat că nu ştie dacă criminalii de război de la Srebrenica au avut sau nu “intenţii genocidare”.

Leposavic a adăugat că îi crede pe judecătorii Tribunalului internaţional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie, dar în opinia sa acest tribunal şi-a pierdut legitimitatea după ce dovezi ale raportorului Consiliului Europei privind traficul de organe ale civililor sârbi în timpul războiului din Kosovo au fost distruse.

Punctul de vedere al ministrului justiţiei a fost criticat drastic de opinia publică muntenegreană şi au fost lansate apeluri către premierul Zdravko Krivokapic de a-l demite pe Leposavic.

Partidul Democrat al Socialiştilor al preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic a anunţat la rândul său că va prezenta un proiect de lege vizând interzicerea negării genocidului.

Citeşte şi: Cazurile de COVID au scăzut după ce Texasul a redeschis complet afacerile şi a renunţat la mască

Afirmaţiile lui Leposavic au fost condamnate şi de Partidul Bosniac, de organizaţii neguvernamentale, de directorul Centrului memorial Srebrenica Emir Suljagic, de ambasadorul sloven Roman Jakic, precum şi de mitropolitul Bisericii ortodoxe muntenegrene, Mihailo.

După schimbarea de guvern de la Podgorica, la sfârşitul anului trecut, ce a consacrat victoria în alegerile din august a partidelor care au reprezentat timp de trei decenii opoziţia, principalele poziţii din cabinet sunt ocupate de apropiaţi ai Bisericii ortodoxe sârbe, între ei fiind şi Vladimir Leposavic, avocat de profesie şi fost reprezentant legal al acesteia în Muntenegru, menţionează Hina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.