Ambasada SUA la Havana reia eliberarea în mod normal a vizelor pentru cubanezi

Publicat:

Ambasada SUA la Havana reia miercuri eliberarea în mod normal a vizelor pentru cubanezii care doresc să se stabilească în Statele Unite, în contextul unui exod record către această ţară, însă fără a se contura o “normalizare” a relaţiilor cu insula comunistă, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Statele Unite depun eforturi pentru a asigura o emigrare sigură, legală şi ordonată pentru cubanezi, extinzându-şi serviciile consulare la Havana şi reluând (procedurile) de reîntregire a familiei”, a declarat vineri misiunea diplomatică americană într-un comunicat, confirmând reluarea eliberării vizelor pe 4 ianuarie.


Citește și : Preşedintele iranian: ‘Uciderea’ generalului Qassem Soleimani va fi ‘răzbunată’

Ambasada SUA a anunţat în martie anul trecut redeschiderea consulatului său, închis din 2017 din cauza unor presupuse incidente de sănătate care i-au afectat pe diplomaţii săi.

Mai multe întâlniri la nivel înalt pe tema migraţiei au urmat apoi, mai întâi la Washington şi apoi la Havana, cu scopul de a reactiva acordurile în domeniul migraţiei între cele două ţări, întrerupte în timpul preşedinţiei lui Donald Trump (2017-2021).

În luna mai, consulatul a reluat în mod “limitat” eliberarea vizelor pentru cubanezii care doresc să emigreze, apoi ambasada a anunţat reluarea totală a procedurilor, cu excepţia vizei turistice, pentru ianuarie 2023.

“Am făcut progrese foarte discrete vizând să pună cooperarea bilaterală pe calea executării acordurilor în domeniul migraţiei”, a declarat preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel la mijlocul lunii decembrie.

Din 2017, cubanezii care doresc să obţină o viză pentru Statele Unite s-au confruntat cu o veritabilă cursă cu obstacole, cu obligaţia de a aplica, pe cheltuiala lor, într-o ţară terţă – în general Guyana, în America de Sud.

“Este un semn bun că guvernele celor două ţări discută între ele despre cum să gestioneze fluxurile migratorii într-un mod ordonat şi raţional”, a declarat Michael Shifter de la Universitatea Georgetown din Washington.

Afectată de o criză economică gravă, Cuba se confruntă cu un exod migratoriu fără precedent. De la sfârşitul anului 2021, numeroşi cubanezi au profitat de scutirea de viză în Nicaragua, un aliat al Havanei, pentru a încerca apoi să ajungă în Statele Unite prin America Centrală.

Citește și : Rishi Sunak promite sprijin pe termen lung Ucrainei după recentul val de atacuri ruseşti cu drone

Aproximativ 326.336 de cubanezi, sau 2,9% din populaţia insulei (11,2 milioane de locuitori), au intrat astfel ilegal în Statele Unite în decurs de 12 luni (până la începutul lunii decembrie 2022), potrivit autorităţilor americane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.