Ambasadoarea din Nicaragua, persona non grata în UE

Publicat:

Uniunea Europeană a declarat-o pe ambasadoarea statului Nicaragua, Zoila Müller, drept ‘persona non grata’, ca măsură simetrică după o decizie a guvernului de la Managua, transmite DPA, potrivit agerpres.

”Acesta este un răspuns reciproc la decizia din 28 septembrie a guvernului nicaraguan de a-l declara persona non grata pe şeful Delegaţiei UE în Nicaragua. UE consideră nejustificată decizia nicaraguană”, a menţionat blocul comunitar într-o declaraţie.


Citeşte şi: Iranul plănuieşte să dea în judecată Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale – Black News

Uniunea Europeană a precizat că este încă deschisă dialogului cu Nicaragua, cu condiţia ca aceasta atitudinea acesteia să fie respectuoasă.

Regimul preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega a luat recent măsuri dure contra opoziţiei, presei critice la adresa guvernului şi Bisericii Catolioce.

Cel puţin 350 de persoane au murit în protestele antiguvernamentale din Nicaragua în ultimii ani. Numeroşi membri ai opoziţiei se află în închisoare, în timp ce presa este pusă sub o presiune masivă.

La 1 octombrie, ambasadoarea Uniunii Europene în Nicaragua, Bettina Muscheidt, a părăsit ţara, la trei zile după ce a fost declarată ‘persona non grata’ de către guvernul preşedintelui Daniel Ortega, la capătul unei săptămâni de tensiuni ale regimului de la Managua cu comunitatea internaţională.

Muscheidt, care preluase postul în septembrie 2021, a părăsit ţara cu un zbor Aeromexico către Mexic, unde a făcut o escală înainte de a se îndrepta spre Paris, fiind escortată de poliţie până la aeroport.

Citește și : Biden condamnă ‘brutalitatea absolută’ a bombardamentelor ruseşti în Ucraina

Ministrul de externe Denis Moncada a notificat-o verbal pe Muscheidt că ar trebui să părăsească ţara după ce delegaţia UE ceruse, de la tribuna Adunării Generale a ONU, libertate pentru “deţinuţii politici” din Nicaragua.

Nicaragua traversează o criză politică şi socială din aprilie 2018, accentuată de controversatele alegeri generale din noiembrie 2021, la care Ortega a fost reales pentru un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv şi al doilea alături de soţia sa Rosario Murillo, care deţine funcţia de vicepreşedinte, în timp ce principalii săi contracandidaţi sunt la închisoare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.