X

Ambasadoarea SUA la ONU acuză mişcarea islamistă palestiniană Hamas că foloseşte copii drept “carne de tun”

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat joi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, că foloseşte copii drept “carne de tun”, transmite AFP, conform agerpres.

“Toţi cei care sunt preocupaţi în mod serios de copiii din Gaza ar trebui să ceară Hamas să pună capăt imediat folosirii lor drept carne de tun în conflictul său cu Israelul”, a spus Haley, acuzând mişcarea că a recurs la “copii nevinovaţi, la femei şi bărbaţi” ca scuturi umane.

Citește și : Donald Trump nu va mai păstra distanţă faţă de ancheta lui Mueller cu privire la amestecul Rusiei în campania electorală

Zeci de mii de palestinieni din Gaza se adună în fiecare vineri, de la sfârşitul lui martie, pentru a revendica dreptul palestinienilor de a reveni pe teritoriile de unde au fost alungaţi sau de unde s-au refugiat în urma creării Israelului, în 1948, notează AFP. De la începutul acestor manifestaţii, care sunt prevăzute să dureze până la jumătatea lunii mai, 41 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene.

Coordonatorul ONU pentru pacea în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a făcut la rândul său apel la Israel să-şi “calibreze răspunsul şi să evite recurgerea la gloanţe adevărate”, dar şi la “Hamas şi la organizatorii protestelor să-i îndepărteze pe manifestanţi de frontieră şi să evite orice acţiune violentă şi provocările”.

“Copiii sunt în pericol grav” şi “ar trebui protejaţi în mod special”, a subliniat Mladenov.

Cel puţin patru copii au fost ucişi de tiruri palestiniene de la începutul mişcării de protest palestiniene de la frontiera cu Israelul, la 30 martie, a menţionat acesta.

“În cei mai fermi termeni, reamintesc că civilii, şi în special copiii, nu trebuie puşi în mod intenţionat în pericol ori vizaţi în niciun fel”, a insistat responsabilul ONU.

Citește și : Donald Trump va efectua o vizită în Regatul Unit pe 13 iulie

Tags: carne de tunfasia gazahamasNikki HaleyONUSUA
Categorii: Sinteze