Ambasadorii puterilor nucleare nu vor lua parte la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. Rusia va participa.

Publicat:

Ambasadorii puterilor nucleare, mai puţin Rusia, nu vor lua parte la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, contrar cutumei, a indicat joi Institutul Nobel, transmite agerpres .

“Au primit, în mod vizibil, instrucţiuni să-şi semnaleze rezervele faţă de ICAN şi tratatul de interzicere a armelor nucleare”, a declarat pentru France Presse directorul institutului, Olav Njoelstad.


Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în acest an Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Premiul în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari) urmează să fie înmânat într-o ceremonie care va avea loc la Oslo la 10 decembrie.

Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare este o coaliţie de organizaţii civice care acţionează pentru promovarea aderării şi implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare, semnat în iulie de 122 de ţări. ICAN a ajutat la apariţia acestui tratat, care rămâne unul simbolic întrucât puterile nucleare au refuzat să adere la el.

Citește și : Islanda are un nou guvern la o lună după alegerile anticipate

“După cum se prezintă lucrurile, doar ambasadorul rus va fi prezent dintre ambasadele interesate”, la ceremonia de la 10 decembrie, a menţionat directorul institutului Nobel.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au informat institutul săptămâna trecută în legătură cu decizia lor comună ca la ceremonie să fie reprezentate de numărul 2 din ambasade. Nici ambasadorii Chinei, Indiei, Pakistanului şi Israelului nu vor fi prezenţi, din diferite motive, iar Coreea de Nord nu are ambasadă la Oslo.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei ruse în Norvegia a confirmat în schimb că ambasadorul intenţionează să participe la decernarea premiului, a relatat Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.