X

Ambasadorii puterilor nucleare nu vor lua parte la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. Rusia va participa.

Ambasadorii puterilor nucleare, mai puţin Rusia, nu vor lua parte la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, contrar cutumei, a indicat joi Institutul Nobel, transmite agerpres .

“Au primit, în mod vizibil, instrucţiuni să-şi semnaleze rezervele faţă de ICAN şi tratatul de interzicere a armelor nucleare”, a declarat pentru France Presse directorul institutului, Olav Njoelstad.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în acest an Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Premiul în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari) urmează să fie înmânat într-o ceremonie care va avea loc la Oslo la 10 decembrie.

Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare este o coaliţie de organizaţii civice care acţionează pentru promovarea aderării şi implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare, semnat în iulie de 122 de ţări. ICAN a ajutat la apariţia acestui tratat, care rămâne unul simbolic întrucât puterile nucleare au refuzat să adere la el.

Citește și : Islanda are un nou guvern la o lună după alegerile anticipate

“După cum se prezintă lucrurile, doar ambasadorul rus va fi prezent dintre ambasadele interesate”, la ceremonia de la 10 decembrie, a menţionat directorul institutului Nobel.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au informat institutul săptămâna trecută în legătură cu decizia lor comună ca la ceremonie să fie reprezentate de numărul 2 din ambasade. Nici ambasadorii Chinei, Indiei, Pakistanului şi Israelului nu vor fi prezenţi, din diferite motive, iar Coreea de Nord nu are ambasadă la Oslo.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei ruse în Norvegia a confirmat în schimb că ambasadorul intenţionează să participe la decernarea premiului, a relatat Reuters.

Tags: Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor NucleareCoreea de NordfrantaICANInstitutul Nobelmarea britanieNobel pentru pacerusiaSUA
Categorii: Diaspora