X

Ambasadorul american la Chișinău: În 32 de ani, SUA au oferit R. Moldova două miliarde de dolari

Ambasadorul Statelor Unite în R. Moldova, Kent D. Logsdon, susține că, de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, SUA au oferit asistență R. Moldova în valoare totală de aproximativ 700 de milioane de dolari.

De asemenea, diplomatul afirmă că per total, în ultimii 32 de ani, SUA au oferit sprijin R. Moldova de aproximativ două miliarde de dolari.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

„Statele Unite au fost un partener puternic. Am fost angajați să susținem R. Moldova. Relațiile noastre au avut perioade bune și mai puțin bune de-a lungul timpului, dar am fost un partener constant. Am dorit cu adevărat să lucrăm și să sprijinim poporul din Moldova în dezvoltarea lui și pe calea europeană. În ultimii 32 de ani, probabil că am oferit, în calitate de partener de dezvoltare, aproximativ două miliarde de dolari americani. Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este că, de la războiul și invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, am acordat aproximativ 700 de milioane de dolari americani în calitate de asistență din partea SUA”, a spus ambasadorul.

Kent D. Logsdon a menționat că banii alocați au fost pentru a ajuta sectorul energetic, educația și tehnologiile viitorului, sprijin pentru economie și eforturile Moldovei de a ajuta refugiații, asistență umanitară, precum și susținerea transformării domeniului militar.

„Acestea sunt domeniile în care lucrăm. Și, desigur, cel mai interesant pentru conversația noastră de astăzi este că acești bani sprijină și această nouă campanie națională de educație financiară, iar Guvernul SUA este mândru să facă parte din această inițiativă”, a declarat Kent D. Logsdon în cadrul unui podcast „Dă sens banilor”.

De asemenea, ambasadorul afirmă că, la nivel de pregătire pentru sezonul rece, R. Moldova a lucrat foarte bine pentru a căuta surse noi de energie, după ce aproape 30 de ani a fost dependentă de o singură sursă de energie din Rusia.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Cu referire la perspectiva aderării R. Moldova la UE, diplomatul american spune că Guvernul SUA susține în totalitate aceste aspirații ale Moldovei și va continua să ofere programe de asistență, iar cei de la Washington vor sprijini aderarea țării noastre la UE alături de colegii din Bruxelles și, în parte, în fiecare capitală, considerând că „locul potrivit pentru Moldova este parte a UE”.

Tags: Kent D. LogsdonR. MoldovarazboiSUA
Categorii: ExterneȘtirile zilei