X

Ambasadorul american la Londra minimizează afirmaţiile lui Trump referitoare la Marea Britanie

Ambasadorul american la Londra, Woody Johnson, a minimizat miercuri afirmaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, care a apreciat cu o zi înainte că Marea Britanie este “oarecum în dezordine” după demisia a doi miniştri importanţi ai guvernului britanic, în dezacord asupra Brexit-ului, informează AFP, potrivit agerpres.

“Există mereu dezordine în toate ţările, dar nu, eu cred că Marea Britanie procedează în modul în care o face mereu”, a declarat diplomatul pentru BBC. “Este o ţară foarte sigură de ea, o ţară foarte capabilă. Suntem extrem de încrezători în capacitatea Marii Britanii de a-i da cumva de capăt acestei probleme a Brexit-ului şi de a trece la altceva”, a adăugat el, salutând “relaţia extraordinară” care leagă Londra şi Washingtonul.

Citeşte şi: Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuză NATO că i-a distrus ţara

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi cel al afacerilor externe, Boris Johnson, doi susţinători ai unei rupturi ferme a relaţiilor cu UE, au demisionat, duminică primul şi luni al doilea, din guvernul Theresei May, reproşându-i că vrea să menţină o relaţie comercială strânsă cu UE.

“A fi capabil să depăşeşti aceste probleme cum a făcut-o ea este un exemplu de leadership puternic”, a apreciat ambasadorul american referitor la Theresa May.

După summitul NATO care se va desfăşura miercuri şi joi la Bruxelles, Donald Trump este aşteptat în Marea Britanie, unde va avea o întrevedere cu Theresa May, pe fondul manifestaţiilor ostile prezenţei sale, înaintea unui summit bilateral istoric cu omologul său rus Vladimir Putin, luni, la Helsinki.

“Mă înţeleg foarte bine cu ea”, a afirmat Trump de la Casa Albă, înainte de a pleca în turneul său european. “Am o foarte bună relaţie” (cu Theresa May), a adăugat el, apreciind totodată că “îi revine poporului să decidă” viitorul premierului britanic, care s-a menţinut la putere în pofida demisiilor din executivul său.

Citeşte şi: SUA deschid o nouă linie a frontului în războiul comercial cu China

Donald Trump a declarat, de asemenea, că “poate” va discuta şi cu “prietenul” său Boris Johnson, pe care l-a “apreciat întotdeauna”: o întrevedere care ar putea să o jeneze pe Theresa May, în condiţiile în care ea încearcă să-şi reimpună autoritatea asupra Partidului său Conservator, foarte divizat.

Potrivit ambasadorului american, “aceasta (o întrevedere cu Boris Johnson) nu figurează în program”, însă “preşedintele este cel care-şi elaborează propriul program”. “Dacă preşedintele vrea să o facă şi consideră acest lucru oportun, el va lua o asemenea decizie”, a spus Woody Johnson. 

Tags: ambasadorBoris JohnsonbrexitDavid DavisDonald Trumplondramarea britanieSUATheresa MayWoody Johnson
Categorii: Diaspora