X

Ambasadorul britanic în Iran este ameninţat direct: ‘Să nu fie făcut bucăţi!’

Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi ‘cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acestuia’, având în vedere că, în caz contrar, susţinători loiali ai generalului ucis l-ar putea ‘tăia în bucăţi’, a transmis marţi site-ul agenţiei de ştiri Eslahat, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

Ayatollahul Ahmad Alamolhoda, care conduce rugăciunile de vineri din Mashhad (est), oraş sfânt al şiiţilor, s-a referit la generalul Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu dronă american pe 3 ianuarie, în apropierea aeroportului din Bagdad.

Citeşte şi: Accident de metrou în Napoli (VIDEO)! Cel puţin 13 oameni sunt răniţi!

Ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire (foto), a fost reţinut sâmbătă pentru scurt timp, fiind acuzat de participare la un protest ilegal.

Macaire a dat asigurări că a participat la o adunare de veghe în memoria victimelor prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât “din eroare” de forţele armate iraniene.

Luni, Foreign Office l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a exprima ‘obiecţii vehemente’ după scurta arestare a ambasadorului său la Teheran, apreciind că ‘este vorba despre o încălcare inacceptabilă a Convenţiei de la Viena”.

Duminică, manifestanţi au dat foc unui drapel britanic şi altuia israelian în faţa Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând “Moarte Marii Britanii”.

Vezi şi: Un autobuz plin cu pasageri a fost înghiţit brusc de o alunecare de teren (VIDEO). Şase oameni au murit!

După ce a negat iniţial, Iranul a recunoscut sâmbătă că forţele sale armate au doborât cu o rachetă avionul companiei Ukraine International Airlines, provocând un val de indignare în ţară. Au murit 176 de oameni, majoritatea iranieni şi canadieni.

Iranul a subliniat că, în momentul lansării rachetei, apărarea sa era în alertă din cauza unui posibil “conflict total” cu SUA.

Tags: Ahmad AlamolhodaambasadorayatollahIranmarea britanieMashhadQassem SoleimaniRob MacaireteheranUkraine International Airlines (UIA)
Categorii: Sinteze