X

Ambasadorul Chinei în Suedia este chemat să dea explicaţii pentru criticile sale repetate

Ministerul suedez de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Chinei în Suedia, în urma criticilor sale repetate la adresa regatului scandinav şi a presiunilor pe care le-ar fi exercitat asupra unor media din Suedia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un interviu difuzat sâmbătă pe canalul public suedez SVT, ambasadorul Gui Congyou (foto) a criticat cu o metaforă sportivă acoperirea mediatică a evenimentelor din China de către Suedia, asimilând cele două ţări unor pugilişti, remarci calificate pe acelaşi canal drept “inacceptabile” de şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde.

Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

SVT a relatat de asemenea că ambasada Chinei a contactat în mai multe rânduri principalele media suedeze pentru a încerca să influenţeze reportaje ale acestora.

“Ceea ce face acum ambasadorul Chinei este foarte grav. Ministerul Afacerilor Externe şi eu personal i-am explicat în repetate rânduri că libertatea de exprimare este protejată de constituţie şi că jurnaliştii au dreptul să-şi practice meseria în libertate totală”, a reacţionat Linde.

La rândul său, Ambasada Chinei a publicat un comunicat în care a respins acuzaţiile SVT. “Ne exprimăm nemulţumirea faţă de deformarea faptelor”, a notat ambasada în comunicat.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

Relaţiile dintre Suedia şi China sunt perturbate de mai mulţi ani de arestarea editorului suedez Gui Minhai, chinez la origine, condamnat în 2015 în China pentru o faptă de drept comun şi a cărui eliberare a fost solicitată în repetate rânduri de Stockholm.

În noiembrie anul trecut, ambasadorul chinez a ameninţat cu “măsuri de retorsiune” împotriva Suediei, după ce Gui Minhai a primit premiul suedez Tucholsky, acordat scriitorilor persecutaţi, ameninţaţi sau exilaţi, iar ulterior China a anulat o vizită în Suedia a două delegaţii de afaceri pentru a protesta împotriva decernării acestui premiu simbolic.

Tags: ambasadorAnn LindeChinaGui CongyouGui MinhaiStockholmSuedia
Categorii: Externe