Ambasadorul chinez la Londra, convocat la MAE britanic

Publicat:

Guvernul britanic l-a convocat joi pe ambasadorul chinez la Londra şi a acuzat Beijingul că şi-a încălcat obligaţiile internaţionale după revocarea a patru deputaţi pro-democraţie în Hong Kong, informează France Presse, scrie agerpres.

Ambasadorul chinez Liu Xiaoming a fost convocat la Ministerul de Externe unde i-au fost aduse la cunoştinţă “îngrijorările profunde ale Londrei cu privire la aceste ultime acţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson.


Citește și : Turcii s-au bucurat prea repede: Rusia nu-i lasă să pună bocancul în Nagorno-Karabah! Premierul armean recunoaşte că a semnat un acord RUŞINOS, dar necesar

“Regatul Unit va continua să denunţe aceste violări ale drepturilor şi libertăţilor Hong Kong-ului şi să reamintească Chinei obligaţiile la care ea a consimţit liber în virtutea dreptului internaţional”, a adăugat el.

Miercuri dimineaţă, patru deputaţi pro-democraţie din Hong Kong au fost demişi din mandatul lor după permisiunea acordată autorităţilor locale prin intermediul unuia dintre comitetele legislative ale Chinei de a revoca orice parlamentar considerat o ameninţare la adresa securităţii naţionale fără măcar să se ajungă în faţa instanţei.

Ministrul de externe Dominic Raab a declarat joi că demiterea celor patru deputaţi este “o violare flagrantă” a acordului Londra-Beijing din 1984 pentru retrocedarea teritoriului în 1997.

“China şi-a trădat încă o dată promisiunile şi a subminat gradul înalt de autonomie al Hong Kong-ului”, a declarat ministrul într-un comunicat.

Citește și : Un elicopter plin cu observatori internaţionali S-A PRĂBUŞIT în Sinaiul egiptean. Toţi cei aflaţi la bord au murit!

“Această decizie cu privire la Hong Kong este justificată şi rezonabilă”, a reacţionat Liu Xiaoming joi pe Twitter, susţinând că “funcţionarii, inclusiv deputaţii, nu sunt nicăieri în lume autorizaţi să-şi încalce jurământul şi să-şi trădeze ţara”.

Guvernul britanic a provocat mânia Beijingului facilitând accesul la cetăţenia britanică pentru milioane de cetăţeni din Hong Kong care deţin paşapoarte britanice “pentru teritoriile de peste mări”. De asemenea, Londra şi-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul şi a extins la fosta sa colonie embargoul asupra armelor aplicat deja Chinei din 1989.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.