Ambasadorul Iranului în Germania a fost convocat după executarea fostului viceministru iranian al apărării Alireza Akbari

Publicat:

Ambasadorul Iranului în Germania a fost convocat din nou, luni, la Ministerul Afacerilor Externe german, după un val de execuţii în Iran, printre care cea de sâmbătă a fostului viceministru iranian al apărării Alireza Akbari, condamnat la moarte pentru spionaj şi executat prin spânzurare, a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane, în timpul unei conferinţe de presă, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Christofer Burger, a declarat că această convocare are loc “din cauza încălcărilor masive ale drepturilor omului şi a valului de execuţii” din Iran.


Citește și : Doi oameni au murit în urma unei explozii într-o uzină chimică din China

Este pentru a doua oară în opt zile când Ministerul Afacerilor Externe german îl convoacă pe ambasadorul iranian. Lunea trecută, ambasadorul iranian a fost convocat pentru a i se transmite un protest împotriva executării recente a doi bărbaţi în legătură cu manifestaţiile declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini.

Alireza Akbari, care avea 61 de ani şi dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, fusese condamnat pentru “corupţie şi atingere adusă securităţii interne şi externe” a Iranului, pentru că “a transmis informaţii” către serviciul secret britanic MI6.

Alireza Akbari a ocupat postul de adjunct al ministrului apărării în mandatul fostului preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005).

Ministerul iranian al Informaţiilor a descris cazul lui Akbari drept ”unul dintre cele mai importante de infiltrare” în sistemul de securitate al Iranului. Fostul ministrul a devenit ”un spion-cheie” pentru MI6 în virtutea poziţiei sale importante şi a furnizat Marii Britanii informaţii notabile.

Executarea lui Akbari a provocat indignarea ţărilor occidentale şi ONG-urilor, care au denunţat “un act barbar”, ce “nu va rămâne fără răspuns”.

Regatul Unit a anunţat sâmbătă că a introdus sancţiuni împotriva procurorului general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, pentru a sublinia “dezgustul” Londrei după execuţia pentru spionaj a lui Alireza Akbari.

Şi diplomaţia americană s-a declarat sâmbătă “îngrozită” de executarea lui Alireza Akbari şi şi-a exprimat sprijinul pentru guvernul britanic împotriva unui act “nedrept”.

Citește și : Lupta clanurilor la Kremlin: Valeri Gherasimov, un obstacol în calea Grupului Wagner?

Iranul a fost zguduit de manifestaţii care au fost declanşate de moartea, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, după arestarea ei pentru o pretinsă încălcare a codului vestimentar strict impus femeilor în această ţară.

Optsprezece persoane au fost condamnate la moarte în legătură cu manifestaţiile, iar patru au fost executate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.