Ambasadorul Palestinei în România spune că Bucureştiul nu-şi va muta ambasada din Israel

Publicat:

Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a declarat, pentru RFI, că a primit asigurări că România nu va face pași concreți pentru mutarea ambasadei țării noastre din Israel, diplomatul precizând că au fost discuții în acest sens cu ministrul de Externe și cu Președinția.

“Am discutat cu ministrul de Externe Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, din partea președintelui și amândoi ne-au dat asigurări că România își respectă în continuare angajamentele față de legea internațională și față de soluția celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună și să îmbunătățin relațiile bilaterale. Au fost întâlniri oficiale și asta înseamnă ceva. Se adaugă acel comunicat dat de președintele Iohannis în urmă cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar în tot acest timp că șeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în accord cu legislația internațională. Am reevaluat poziția României și mesajele transmis de ministerul de externe și Cotroceni. Apoi am decis să mă întorc, alături de Ahmed Majdalani, emisar trimis de președintele nostrum, pentru a-I încredința o scrisoare lui Klaus Iohannis. Din moment ce am fost asigurați că nu se schimbă nimic, am decis să continuăm parteneriatul”, a afirmat ambasadorul palestinian la București, Fuad Kokaly, într-un interviu acordat joi RFI.


Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

Întrebat, la RFI, dacă va exista o concluzie că este oportună din perspectivă economică mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Israel, diplomatul palestian a răspuns: “Nu decid direct oamenii care lucrează la evaluare politica externă a României. Poate că vor recomanda mutarea ambasadei, dar asta nu înseamnă că că propunerea se va materializa automat. E dreptul lor să facă o analiză cu plusuri și minisuri ale unei potențiale mutări de ambasadă. Până atunci, am primit asigurări ferme de la domnul Meleșcanu și de la Bogdan Aurescu și pentru noi asta contează cu adevărat”.

Chestionat, în interviul acordat RFI, dacă țara sa va susține candidatura României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU, Fuad Kokaly a replicat: “Da, cu siguranță. Am promis că vom pleda pentru România la Liga Arabă și Summitul Islamic și că vom încerca să convingem statele arabe să sprijine România în acest demers. Am transmis ministerului de externe de la Bucureși că președintele nostrum, Mahmud Abbas va discuta despre acest dosar cu omologul său turc, Recep Tayip Erdogan”.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile și că analizează avantajele și dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna viitoare urmează să se prezinte o decizie.

Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

„Am primit și ultimul aviz. O să prezentăm în cursul săptămânii viitoare. Deocamdată suntem în etapa în care analizăm care sunt avantajele și dezavantajele. Se vor prezenta reprezentanților politici și sigur că atunci se va lua o decizie. Eu cred că într-o săptămână. Din câte știu ultimul minister care ne-a transmis observațiile. S-a întâmplat deja acum două zile, deci nu e o problemă în timp foarte mare”, a afrimat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, la Romexpo.

Pe 6 august, ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului, aceasta urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegaţia miniştrilor fiind condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

“Ambasada Statului Israel confirmă că ședința comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegație urmează să facă parte miniștrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o ședinta G2G. Temele de discuție abordate vor fi relațiile bilaterale, relația cu Uniunea Europeană precum și cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce privește mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis și în discutiile cu alte state”, se arată în răspunsul Ambasadei Israelului, către mediafax.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce e atras omul să ajungă la ‘capătul’ Pământului? Turismul extrem cuprinde planeta

De ce e atras omul să ajungă la ‘capătul’ Pământului? Turismul extrem cuprinde planeta În ciuda riscurilor, a costurilor și a problemelor de mediu legate...

‘Minciuna este prea grea acum’: Celine Dion dezvăluie cum a ‘trișat’ pe scenă în timp ce boala își făcea simțită prezența

'Minciuna este prea grea acum': Celine Dion dezvăluie cum a 'trișat' pe scenă în timp ce boala își făcea simțită prezența Celine Dion a încercat...

VIDEO Pamela Anderson – Cum mai arată diva care făcea furori acum 30 de ani

VIDEO Pamela Anderson - Cum mai arată diva care făcea furori acum 30 de ani Pamela Anderson a postat o nouă fotografie fără machiaj. Vedeta...

Fostul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, este cercetat de Parchetul European

Fostul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, este cercetat de Parchetul European Fostul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer, este...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.