X

Ambasadorul Poloniei în Israel a fost agresat la Tel Aviv

Ambasadorul Poloniei în Israel,

Tel Aviv

 

, a fost scuipat în timp ce se afla în maşina sa în Tel Aviv, a informat poliţia israeliană iar guvernul polonez a condamnat incidentul, care a avut loc pe fondul unor tensiuni ridicate între cele două ţări, relatează Reuters, scrie news.ro .

„Sunt foarte îngrijorat de atacul rasist asupra lui Magierowski. Polonia condamnă ferm această agresiune xenofobă. Violenţa împotriva diplomaţilor sau altor cetăţeni nu ar trebui să fie tolerată niciodată”, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Citește și : Iranul este pregătit pe plan militar pentru a învinge alianţa americano-israeliană, declară ministrul apărării iranian

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Israel a declarat miercuri că un arhitect în vârstă de 65 de ani a fost arestat în urma incidentului. El a fost plasat sub arest la domiciliu până la încheierea investigaţiei.

Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe ambasadorful Israelului la Varşovia, Anna Azari, în urma acestui incident.

„Incidentul este investigat de poliţie. Ne exprimăm solidaritatea cu ambasadorul şi şocul faţă de acest atac”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Emmanuel Nashshon.

Relaţiile dintre Israel şi Polonia s-au deteriorat în ultimele luni după ce Israelul a acuzat guvernul naţionalist de la Varşovia că a tolerat comportamente antisemite.

Sute de susţinători ai extremei-dreapta au mărşăluit în Varşovia sâmbătă ca semn de protest faţă de legea americană cu privire la restituirea proprietăţilor evreieşti confiscate în Al Doilea Război Mondial.

Citește și : Olanda suspendă instructajul trupelor irakiene din cauza unei ameninţări de securitate

David Johan, avocatul suspectului, le-a transmis reporterilor că clientul său a fost îndepărtat de la ambasada poloneză marţi după ce a încercat să afle mai multe detalii despre restituiri.

Mai târziu, în faţa ambasadei, atacatorul „s-a apropiat de vehiculul ambasadorului polonez, a deschis uşa şi l-a scuipat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Johan a afirmat că atacul nu a fost premeditat.

„Clientul meu mergea pe stradă iar un vehicul al ambasadei l-a claxonat. Clientul meu şi-a cerut scuze în timpul interogărilor. A spus că nici nu ştia că era ambasadorul Poloniei”, a precizat Johan.

Tags: ambasadordiplomatiisraelMarek Magierowskitel aviv
Categorii: Sinteze