X

Ambasadorul R. Moldova la București: “Suntem în discuții cu UE ca oligarhii moldoveni să fie sancționați, iar conturile lor bancare să fie blocate”

Ambasadorul R. Moldova la București: “Suntem în discuții cu UE ca oligarhii moldoveni să fie sancționați, iar conturile lor bancare să fie blocate”

Războiul din Ucraina riscă să se extindă în Republica Moldova, susțin politicienii de la Kiev. Aceștia nu exclud tensiuni la granița cu regiunea separatistă Transnistria, în timp ce Chișinăul face apeluri la pace și dezminte informațiile potrivit cărora tancuri ale armatei române au fost relocate în apropierea frontierei, scrie euronews.ro.

Invitat în platoul Euronews România, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a comentat subiectele delicate de pe agenda politică de la Chișinău și a vorbit despre tratativele purtate cu oficialii UE, în ceea ce privește sancționarea oligarhilor moldoveni.

Planurile de a răsturna puterea de la Chișinău
În ceea ce privește stabilitatea politică de la Chișinău, ambasadorul a declarat că au fost într-adevăr o serie de planuri de a răsturna conducerea statului: “planuri descoperite la timp, care au fost făcute publice la timp, atât de partenerii din Ucraina, cât și de președinta Maia Sandu, prin care s-a atras atenția să fim vigilenți și responsabili, să nu ne lăsăm manipulați de niște forțe interne și externe care nu ne doresc binele și doresc escaladarea situației interne și crearea unor motive false pentru a permite Federației Ruse să ne implice în conflict”.

Oficialul Republicii Moldova a explicat deopotrivă că informațiile puse la dispoziție de Ucraina, dar și de alte state apropiate au relevat că exista posibilitatea ca străini, cetățeni ai unor state prietene, să fie infiltrați în Republica Moldova, prin anumite filiere.

“S-au luat măsurile de rigoare, controlul la frontieră s-a înăsprit, anumitor persoane nu li s-a permis să intre, pentru că existau temeri că se vor întâmpla acțiuni de destabilizare și cred că într-o anumită măsură suntem pregătiți, ne-am imunizat și vom depăși de această dată cu bine aceste provocări. S-a interzis intrarea unor cetățeni din Serbia, din Muntenegru. Anumite persoane care au vrut să intre în Moldova făceau parte din mișcări naționaliste cu înclinații pro-ruse”, a declarat ambasadorul.

Pot mișcările de stradă să schimbe conducerea statului?

Ambasadorul a precizat că Republica Moldova este mult mai bine pregătită să răspundă acum mișcărilor de stradă și nu va fi luată prin surprindere de eventuale provocări.

În ceea ce privește organizatorii protestelor, Victor Chirilă a spus că Partidele Șor, Mișcarea pentru Popor sau Partidul Pace se numără printre formațiunile care declanșează protestele de la Chișinău.

“Știm cine le organizează – domnul Șor, care se află în Israel, a cărui extrădare a fost solicitată. Autoritățile din Israel analizează solicitarea, nimic nu este imposibil. Procedurile de extrădare vor fi dificile, dar noi vom insista”, a întărit diplomatul.

Tags: Ambasadorul R. Moldovala București
Categorii: PoliticăȘtirile zilei