Ambasadorul saudit la Copenhaga, convocat la MAE danez

Publicat:

Ministerul de Externe danez a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul saudit la Copenhaga după inculparea pentru terorism a liderilor unui grup separatist arab iranian care locuiesc în Danemarca şi care sunt suspectaţi că ar fi primit fonduri de la Arabia Saudită, potrivit AFP, scrie agerpres.

Poliţia daneză a anunţat într-un comunicat urmărirea penală a “trei persoane pentru finanţare şi promovare a terorismului în Iran, inclusiv în colaborare cu un serviciu de informaţii saudit”.


Citește și : Berlinul a fost informat oficial despre o posibilă retragere parţială a forţelor americane din Germania

Ambasadorul saudit a fost convocat la Ministerul de Externe, unde s-a întâlnit cu directorul politic al instituţiei.

“I s-a spus foarte clar că nu vom accepta în niciun caz astfel de activităţi şi ambasadorul nostru la Riad a repetat acelaşi mesaj direct autorităţilor saudite”, a subliniat şeful diplomaţiei daneze, Jeppe Kofod, într-un comunicat în care şi-a exprimat regretul pentru “noi capete de acuzare foarte grave”.

Cele trei persoane, rezidente în Danemarca şi membre ale Mişcării arabe de luptă pentru eliberarea Ahvaz (ASMLA), sunt urmărite din februarie pentru spionaj în beneficiul unui serviciu de informaţii saudit între anii 2012 şi 2018, potrivit serviciilor de informaţii daneze PET.

ASMLA militează pentru crearea unui stat separat în provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului.

În toamna anului 2018, presupuşii militanţi ASMLA au fost ţinta unui plan de atentat pe teritoriul danez, despre care Copenhaga consideră că a fost comandat de regimul iranian ca represalii pentru un atentat în Ahvaz (sud-vestul Iranului) din septembrie 2018, soldat cu 24 de morţi.

Teheranul a dezminţit oficial că ar fi avut vreun amestec în atentatul plănuit în Danemarca.

Iranul şiit acuză cu regularitate Arabia Saudită, precum şi SUA şi Israelul că susţin grupuri separatiste.

Citește și : SUA au deschis un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei

Arabia Saudită este principalul rival al Republicii islamice în Orientul Mijlociu.

“Este total inacceptabil ca ţări străine şi serviciile lor de informaţii să-şi transfere conflictele în Danemarca şi ca Danemarca să fie utilizată ca punct de plecare pentru finanţarea şi susţinerea terorismului”, a afirmat directorul PET, Finn Borch Andersen, citat în comunicat.

ASMLA are sedii în Danemarca şi Olanda, conform autorităţilor olandeze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.