Ambasadorul SUA la ONU face o vizită în Brazilia

Publicat:

Un reprezentant de rang înalt al Statelor Unite soseşte luni în Brazilia în speranţa reînnoirii dialogului cu preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, ale cărui declaraţii controversate despre conflictul din Ucraina au deranjat Washingtonul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU, va purta marţi discuţii la Brasilia cu oficiali guvernamentali, după care va călători miercuri la Salvador, inima comunităţii afro-braziliene, pentru a discuta despre egalitatea rasială.


Citeşte şi: Berlinul anunţă că diplomaţii germani declaraţi indezirabili în Rusia au revenit în Germania – Black News

Persoane din anturajul său insistă că aceasta îşi va concentra atenţia asupra cooperării dintre Brazilia şi SUA, mai degrabă decât asupra comentariilor preşedintelui brazilian despre Ucraina. Dar, a spus un oficial sub protecţia anonimatului, Thomas-Greenfield va avea ocazia să “facă un bilanţ” în acest sens.”Poziţia noastră este aceea că o serie de ţări din întreaga lume, inclusiv Brazilia, pot juca un rol pozitiv în încercarea de a pune capăt conflictului”, a adăugat el.”Trebuie însă să ne asigurăm că orice pace este justă şi durabilă” şi bazată “pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a spus oficialul.

Preşedintele brazilian Lula a stârnit controverse când a declarat, pe 17 aprilie, la Beijing, că SUA ar trebui să înceteze “să încurajeze războiul” în Ucraina şi că Uniunea Europeană ar trebui să “înceapă să vorbească despre pace”. Declaraţii care au fost aspru criticate de Washington, care a acuzat Brazilia că “se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a lua în considerare faptele”.

Preşedintele brazilian a mai declarat în trecut că responsabilitatea pentru războiul declanşat de invadarea Ucrainei în februarie 2022 de către Rusia este împărţită între cele două ţări. De asemenea, spre deosebire de multe ţări occidentale, Brazilia nu a impus sancţiuni financiare Rusiei, nu a acceptat să ofere muniţie Kievului şi încearcă să se poziţioneze ca mediator, asemenea Chinei.

Citeşte şi: Infirmierii din Anglia fac din nou în grevă pentru a obţine salarii mai mari

Statele Unite încearcă, de asemenea, să convingă Brazilia să extrădeze un presupus spion rus, Serghei Cerkasov, care s-ar fi dat drept student brazilian la Washington pentru a strânge informaţii despre Ucraina.

Preşedintele Lula s-a deplasat la Washington în luna februarie pentru o întâlnire la Casa Albă cu omologul american Joe Biden. Cei doi lideri au recunoscut că democraţia a fost “pusă la încercare” în ţările lor, pe 6 ianuarie 2021 în SUA, când susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump au atacat Capitoliul, şi pe 8 ianuarie 2023 în Brasilia, când o mulţime de susţinători ai fostului şef de stat Jair Bolsonaro au luat cu asalt instituţiile din capitală. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 milioane de dolari...

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat Proba de înot maraton...

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude Poliția a solicitat suportul cetățenilor în vederea localizării unui minor de...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.