X

Ambasadorul Turciei, convocat de MAE irakian după moartea unui manifestant în Kurdistan

Ministerul irakian al Afacerilor Externe a anunţat duminică că-l va convoca pe ambasadorul Turciei, a doua zi după o manifestaţie violentă în Kurdistanul irakian în cursul căreia o persoană a fost împuşcată mortal de soldaţi turci, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă, protestatari au atacat o bază militară turcă de la Shiladze, în vestul regiunii autonome Kurdistanul irakian, frontalieră cu Turcia.

Citește și : Timmermans: Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă sub orice acord de Brexit

În înregistrări video de la ciocniri, care s-au produs în provincia Dohuk, se poate vedea cum manifestanţi incendiază vehicule militare turce şi scandează împotriva forţelor turce, pe care le acuză că au omorât patru civili într-un recent bombardament.

În comunicatul său, ministerul precizează că “condamnă tirurile forţelor turce asupra unor cetăţeni (…) care s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi”. În plus, adaugă textul citat, “avioane militare turce au survolat apoi mulţimea la foarte joasă altitudine, ceea ce i-a speriat pe oameni”.

“O notă de protest” îi va fi înmânată ambasadorului turc, mai precizează ministerul, care l-a mai convocat pe diplomat şi în decembrie pentru a protesta împotriva bombardamentelor “repetate” pe teritoriul său, denunţând o “încălcare a suveranităţii sale’.

Ankara afirmă că îşi exercită dreptul la legitimă apărare lovind în Irak baze ale Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), o formaţiune considerată teroristă de Ankara, Uniunea Europeană şi SUA, şi face apel cu regularitate la Bagdad să coopereze în lupta împotriva PKK.

Sâmbătă, pe Twitter, Ministerul turc al Apărării i-a acuzat pe manifestanţi că “au fost incitaţi de PKK” şi a precizat că pagubele în baza turcă au fost limitate la “vehicule şi echipamente militare”.

Citește și : Proteste la Belgrad. Mii de persoane au ieșit pe străzi, pentru a opta săptămână la rând, pentru a cere demisia președintelui Aleksandar Vucic

Guvernul regiunii autonome Kurdistan s-a declarat “întristat de pierderile umane şi materiale”. Comunicatul său evocă “evenimente la Shiladze”, în spatele cărora se ascund “sabotori”, fără a menţiona Turcia sau prezenţa forţelor turce pe teritoriul său.

PKK, care duce o luptă armată în Turcia din 1984, dispune în nordul Irakului de baze care sunt vizate cu regularitate de forţele armate turce.

Tags: bagdadbombardamentDohukKurdistanPKKShiladzesoldati
Categorii: Sinteze