X

Ambasadorul Ucrainei în Turcia: Un acord de încetare a focului înseamnă că 25% din teritoriul ucrainean rămâne sub controlul Rusiei

Ambasadorul Ucrainei în Turcia: Un acord de încetare a focului înseamnă că 25% din teritoriul ucrainean rămâne sub controlul Rusiei

Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că un acord de încetare a focului fără ca Rusia să-și retragă trupele din teritoriile ocupate îi va oferi agresorului „timp să-și consolideze capacitățile și să reia atacurile asupra Ucrainei”, potrivit Ukrainska Pravda.

„Multe țări au propus ideea de încetare a focului, dar nimeni nu se gândește la ce înseamnă. [O încetare a focului ar însemna că…] 25% din teritoriul ucrainean ar rămâne sub controlul Rusiei… [și, totodată,] ar da timp  Rusiei să-și consolideze capacitățile și să-și reia atacurile asupra Ucrainei”, a spus ambasadorul Ucrainei în Turcia, o țară unde s-au purtat negocieri de pace între Rusia și Ucraina la începutului războiului, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Bodnar a subliniat că soluția la problema ocupației ruse, care durează de mai bine de doi ani, constă doar în apărarea integrității teritoriale a Ucrainei în temeiul dreptului internațional.

„Orice altă propunere nu trebuie luată în considerare și de aceea am respins-o”, a spus el.

Bodnar a explicat că viziunea Ucrainei de a pune capăt războiului este unificată și rămâne neschimbată: „Metodele noastre de obținere a păcii sunt foarte simple: retragerea trupelor ruse și apărarea [integrității teritoriale a Ucrainei în conformitate cu normele] dreptului internațional, iar apoi putem începe să discutăm despre alte posibilități.”

Făcând referire la apelul de ajungere la un acord de încetare a focului făcut de premierul Viktor Orbán în timpul vizitei sale recente la Kiev, Bodnar a spus că propunerea acestuia nu conține niciun fel de detalii.

El a adăugat că dorinţa Ucrainei de a adera la NATO nu este menită să provoace Rusia sau să creeze schimbări geopolitice, ci doar să menţină securitatea şi „pacea durabilă”.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

„NATO este singura instituție care poate răspunde nevoilor de securitate ale lumii moderne, cel puțin pe hârtie”, a spus Bodnar.

El a subliniat că, dacă Ucraina devine membră NATO, aceasta va fi o graniță naturală între ceilalți membri ai alianței și Rusia.

Tags: acordambasadorrusiaturciaucrainaVasil Bodnar
Externe