X

Ambasadorul Ucrainei la Berlin va părăsi Germania la mijlocul lunii octombrie

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, cunoscut pentru criticile sale publice usturătoare faţă de răspunsul Berlinului la invadarea ţării sale de către Rusia, va părăsi Germania la mijlocul lunii octombrie, informează luni DPA, potrivit agerpres

“Trebuie să fiu la Kiev pe 15 octombrie pentru ca – se pare – să ocup un nou post în Ministerul de Externe”, a declarat el pentru agenţia germană de presă.

Citește și :  Biden, Macron, Johnson şi Scholz cer securizarea instalaţiilor nucleare din Ucraina

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a sugerat că Melnik va fi unul dintre viceminiştrii de externe, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că îl recheamă pe Melnik de la postul său la mijlocul lunii iulie, spunând că este o practică normală.

Melnik a fost criticat după ce l-a apărat pe liderul naţionalist ucrainean Stepan Bandera, care a condus un grup responsabil pentru epurare etnică şi masacrul a zeci de mii de polonezi şi evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte DPA.

Melnik a devenit cunoscut pentru cererile sale repetate pentru mai multe livrări de arme de la guvernul german după ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei la 24 februarie.

Melnik a declarat pentru DPA că îşi susţine criticile dure la adresa politicii Germaniei.

“Dacă aş fi rămas tăcut şi politicos la Berlin în ultimele câteva luni foarte dramatice, s-ar putea să nu fi existat această discuţie uriaşă despre la început lipsa, apoi livrările insuficiente de arme germane către Ucraina, aşa cum a fost cazul în primele luni de la începerea războiului”, a spus el.

Citește și :  Vladimir Kliciko: Luptele de la centrala nucleară Zaporojie ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cea de la Cernobîl şi Fukushima

Succesorul său la Berlin este de aşteptat să fie Oleksii Makeiev, care a petrecut mulţi ani ca director politic în Ministerul de Externe de la Kiev. Numirea sa nu a fost însă confirmată oficial.

Makeiev este aşteptat să sosească la Berlin la scurt timp după plecarea lui Melnik.

Tags: Andrii MelnikgermaniakievrusiaVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina