X

Ambasadorul UE la Chișinău: Fondurile de pre-aderare nu sunt disponibile pentru Republica Moldova

În acest moment fondurile de pre-aderare la Uniunea Europeană nu sunt disponibile pentru Republica Moldova.

Declarația aparține ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, care a menționat că R. Moldova a primit deja în format extins, sprijin financiar în valoare de peste un miliard de euro, transmite Știri.md cu referire la RadioMoldova.

Citește și : PAS cere modificarea Constituţiei, dar CCM-ul spune ‘pas’

„Fondurile de pre-aderare sunt într-adevăr una dintre oportunitățile de finanțare disponibile pentru țările candidate, dar în acest moment ele nu sunt disponibile pentru Republica Moldova. Aș dori să menționez că Republica Moldova are deja un cadru existent de finanțare care a fost extins semnificativ, din cauza crizelor cu care s-a confruntat acest stat. Începând cu criza din 2021, sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova a depășit un miliard de euro, ceea ce este evident mult mai mult decât volumul tradițional de sprijin. Prin urmare, în cele din urmă vor exista și posibilități de acces la fondurile de pre-aderare, dar nu voi specula când exact va fi acest moment’’ declarat Janis Mazeiks.

Anterior, deputatul Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, a solicitat în Legislativul de la Bruxelles, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova dar și punerea la dispoziție a fondurilor de pre-aderare.

Citește și : Ani grei de închisoare pentru Veaceslav Platon în Rusia

Tags: aderarechisinauJanis Mazeiksuniunea europeana
Categorii: EconomieU.E.