Ambasadorul UE la Chișinău: R. Moldova a înregistrat progrese și trebuie să o lăudăm pentru acest lucru

Publicat:

Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a apreciat pozitiv realizările din ultimii ani a Republicii Moldova în ceea ce privește reformele demarcate, dar în același timp a vorbit și despre restanțe.

Potrivit șefului Delegației UE, comparativ cu doi ani în urmă, s-au atestat mai multe realizări din partea autorităților de la Chișinău.


Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

„Vedem că timp de doi ani, R. Moldova a înregistrat progrese și trebuie să o lăudăm pentru acest lucru. Cred că putem să ne asumăm și noi meritele noastre, pentru că acest lucru a fost impulsionat de integrarea spre UE. Majoritatea celor 9 priorități (n.red- cele 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru R. Moldova) țin și de: reforma justiției, lupta contra corupției, implicarea cetățenilor în luare deciziilor și altele. Evaluarea va fi realizată pentru a identifica atât progresele, cât și lucrurile care mai trebuie realizate.

Este important pentru noi ca și viitoarele state membre să aibă un sistem judiciar puternic. Vedem că este o Foaie de parcurs clară în lupta cu corupția, vedem vetting la CSM și la CSP, reforma Curții Supreme de Justiție, dar mai sunt multe acțiuni care trebuie făcute: reforma Procuraturii Anticorupție, integrarea noului Tribunal Anticorupție, finalizarea investigației fraudei bancare, tragerea la răspundere a criminalilor și recuperarea activelor și bunurilor furate”, a declarat Jānis Mažeiks în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Înaltul diplomat mai spune că Guvernul de la Chișinău trebuie să ajusteze o serie de legi conform normelor europene și trebuie să acționeze împotriva celor care se opun reformelor. „Dar acest lucru trebuie sa fie făcut în limita legii”, a atenționat Jānis Mažeiks.

„Deși s-ar dori ca totul să fie făcut rapid – nu sunt alternative, atât timp cât suntem o țară democratică. De asemenea, trebuie să existe o conlucrare cu partenerii, iar o parte importantă a dialogului este Comisia de la Veneția, Moldova este o consumatoare a acestor opinii.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

De asemenea, trebuie să îmbunătățim procesul legislativ prin consultarea cu toți participanții, astfel ca toate procesele să fie predictibile, la fel ca și la Guvern”, i-a apostrofat pe politicieni Jānis Mažeiks.

Pe final, șeful Delegației UE la Chișinău a făcut referință la declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a specificat că „viitorul Republicii Moldova este în familia europeană”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O tânără a făcut accident în timp ce învăța să conducă: A lovit 4 mașini și și-a băgat instructorul în spital

O tânără a făcut accident în timp ce învăța să conducă: A lovit 4 mașini și și-a băgat instructorul în spital O tânără de 24...

Răsturnare de situație pe bursele internaționale: Acțiunile marilor companii au săltat la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani

Răsturnare de situație pe bursele internaționale: Acțiunile marilor companii au săltat la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani Acţiunile marilor companii europene au...

Adrian Efros: Auditul experților de la Lyon la Biroul Interpol Moldova nu va avea loc

Adrian Efros: Auditul experților de la Lyon la Biroul Interpol Moldova nu va avea loc Auditul care urma să fie făcut de către experții Biroului...

Școlile din România introduc ‘sălile pentru detenție’ conform noului Statut al Elevului

Școlile din România introduc 'sălile pentru detenție' conform noului Statut al Elevului Începând cu luna septembrie 2024, școlile din România vor implementa oficial „sălile pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.