X

Ambasadorul UE la Chișinău: R. Moldova a înregistrat progrese și trebuie să o lăudăm pentru acest lucru

Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a apreciat pozitiv realizările din ultimii ani a Republicii Moldova în ceea ce privește reformele demarcate, dar în același timp a vorbit și despre restanțe.

Potrivit șefului Delegației UE, comparativ cu doi ani în urmă, s-au atestat mai multe realizări din partea autorităților de la Chișinău.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

„Vedem că timp de doi ani, R. Moldova a înregistrat progrese și trebuie să o lăudăm pentru acest lucru. Cred că putem să ne asumăm și noi meritele noastre, pentru că acest lucru a fost impulsionat de integrarea spre UE. Majoritatea celor 9 priorități (n.red- cele 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru R. Moldova) țin și de: reforma justiției, lupta contra corupției, implicarea cetățenilor în luare deciziilor și altele. Evaluarea va fi realizată pentru a identifica atât progresele, cât și lucrurile care mai trebuie realizate.

Este important pentru noi ca și viitoarele state membre să aibă un sistem judiciar puternic. Vedem că este o Foaie de parcurs clară în lupta cu corupția, vedem vetting la CSM și la CSP, reforma Curții Supreme de Justiție, dar mai sunt multe acțiuni care trebuie făcute: reforma Procuraturii Anticorupție, integrarea noului Tribunal Anticorupție, finalizarea investigației fraudei bancare, tragerea la răspundere a criminalilor și recuperarea activelor și bunurilor furate”, a declarat Jānis Mažeiks în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Înaltul diplomat mai spune că Guvernul de la Chișinău trebuie să ajusteze o serie de legi conform normelor europene și trebuie să acționeze împotriva celor care se opun reformelor. „Dar acest lucru trebuie sa fie făcut în limita legii”, a atenționat Jānis Mažeiks.

„Deși s-ar dori ca totul să fie făcut rapid – nu sunt alternative, atât timp cât suntem o țară democratică. De asemenea, trebuie să existe o conlucrare cu partenerii, iar o parte importantă a dialogului este Comisia de la Veneția, Moldova este o consumatoare a acestor opinii.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

De asemenea, trebuie să îmbunătățim procesul legislativ prin consultarea cu toți participanții, astfel ca toate procesele să fie predictibile, la fel ca și la Guvern”, i-a apostrofat pe politicieni Jānis Mažeiks.

Pe final, șeful Delegației UE la Chișinău a făcut referință la declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a specificat că „viitorul Republicii Moldova este în familia europeană”.

Tags: ambasadorchisinauJanis MazeiksMoldovaUE
Categorii: ExterneȘtirile zileiU.E.