Amber Rudd a declarat că atacul terorist de la Manchester ar fi putut fi împiedicat

Publicat:

Ministrul de interne britanic Amber Rudd a declarat marţi că un raport guvernamental a ajuns la concluzia că este ”posibil de imaginat” că serviciile de securitate ar fi putut împiedica atacul terorist comis în luna mai la Manchester şi soldat cu 22 de morţi şi sute de răniţi, relatează Reuters, conform agerpres .

Salman Abedi, născut în 1994 la Manchester din părinţi libieni care au fugit de regimul de la Tripoli condus de Muammar Gaddafi, s-a aruncat în aer în seara de 22 mai la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande găzduit de Manchester Arena. Printre victime s-au aflat şi şapte copii.


Rudd a spus că raportul elaborat de David Anderson, un expert independent care a revizuit legislaţia antiteroristă din Marea Britanie, relevă că anterior în cursul acestui an serviciile de securitate britanice avuseseră informaţii despre Salman Abedi, dar că acesta nu era considerat ca reprezentând un risc ridicat la data atacului de la Manchester.

Citește și : Premierul libanez Saad Hariri și-a retras DEMISIA

”Este imaginabil că atacul ar fi putut fi evitat în cazul în care cărţile ar fi căzut diferit”, a declarat Amber Rudd în parlamentul de la Londra.

Potrivit BBC, autorităţile britanice fuseseră alertate de cel puţin trei ori în legătură cu opiniile extremiste ale lui Salman Abedi. În perioada liceului, două persoane care îl cunoşteau pe Salman Abedi au confirmat că au avertizat telefonic poliţia, pe numărul telefonic de urgenţă antiterorism, în legătură cu opiniile extremiste ale tânărului.

Pe când avea 16 ani, Salman Abedi a luptat în Libia, alături de tatăl său Ramadan Abedi, contra forţelor regimului colonelului Gaddafi.

Pe de altă parte, Amber Rudd a menţionat că începând din luna martie au fost dejucate nouă atentate în Regatul Unit, în timp ce alte cinci – dintre care patru au fost revendicate de Statul Islamic – nu au putut fi evitate, 36 de persoane fiind ucise.

De la asasinarea unui soldat în plină stradă, în mai 2013, au fost dejucate ”22 comploturi teroriste islamiste”, dintre care nouă după atacul comis în martie pe podul Westminster şi în faţa parlamentului de la Londra, a precizat Rudd în faţa deputaţilor britanici.

Ministrul Amber Rudd s-a exprimat în parlament după prezentarea în guvern a unui raport privind ameninţarea teroristă în Marea Britanie, document elaborat de şeful Serviciului de informaţii britanic MI5, Andrew Parker.

Acesta a atras atenţia că înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic în Siria şi Irak nu înseamnă că ameninţarea teroristă este eliminată şi că, dimpotrivă, reţelele de socializare online sunt utilizate în prezent pentru a încuraja comiterea de noi atacuri pe teritoriul britanic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.