Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”

Publicat:

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”

O televiziune din Găgăuzia a fost amendată cu 30 de mii de lei. Potrivit Consiliului Audiovizualului, postul „TV-Găgăuzia” a prezentat o reacție personală față de un eveniment relatat, a fost favorabil conducerii regiunii și s-a concentrat pe un tablou negativ al autorităților centrale. Instituția audiovizuală a declarat că analiza efectuată a scos în evidență „influența factorului politic asupra politicii editoriale a furnizorului”. Pe lângă amendă, televiziunea s-a ales și cu o avertizare publică., scrie newsmaker.md.

Ce a depistat Consiliul 

Consiliul Audiovizualului a anunțat, pe 30 august, că furnizorul public regional „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT) a fost sancționat cu 30 de mii de lei. Se întâmplă după ce postul „TV-Găgăuzia”, parte a furnizorului GRT, nu ar fi informat corect.


„În cadrul buletinului de știri în limba rusă, din 3 iunie 2024, nu a fost asigurată distincția clară dintre fapte și opinii. Prezentatoarea și voiceover-ul au arătat o reacție personală față de evenimentul prezentat, sugerând o evaluare subiectivă a impactului acestuia. Totodată, în reportajele difuzate a dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”, au comunicat reprezentanții Consiliului.

Instituția audiovizuală a mai depistat că pe parcursul programului televiziunii „Большая игра” (nota red: Joc mare), din 3 iunie 2024, moderatoarea a demonstrat „lipsă de imparțialitate și de bună-credință în abordarea subiectelor de interes public, concentrându-se pe un tablou negativ al autorităților centrale”.

„Întrebările au fost formulate astfel încât să evidențieze pretinsa lipsă a democrației, a libertății de exprimare, prezența cenzurii, precum și a promovat narațiunea despre „lichidarea Găgăuziei”. De multe ori, întrebările nu doar au fost acordate într-o formă negativă, dar au și sugerat răspunsuri, fapt care a compromis obiectivitatea dezbaterii și a împiedicat realizarea unei analize complete și echilibrate a subiectelor discutate”, au menționat reprezentanții instituției.

Se mai precizează că în cadrul programului televiziunii „Диалог в студии” (nota red. Dialog în studio), din 5 iunie 2024, invitatul a făcut mai multe afirmații „cu caracter acuzator în adresa autorităților centrale a Republicii Moldova, iar moderatoarea nu a întreprins măsuri pentru a echilibra discuția, alegând să nu intervină atunci când invitatul a adus acuzații”.

„Publicul a fost informat unilateral, având acces doar la poziția invitatului fără a beneficia de clarificări sau context suplimentar, ceea ce a limitat înțelegerea completă a subiectului dezbătut și favorizarea liberei formări a opiniilor”, a precizat instituția audiovizuală.

Consiliul a mai declarat că în cadrul programului „Общественный интерес” (nota red. Interesul public), din 6 iunie 2024, moderatoarea „a prezentat trei invitați ca fiind „activiști civici”, fără a specifica calitatea lor politică”.

„Această abordare contravine prevederilor legislației în domeniul audiovizual, care stipulează clar obligația de a informa publicul despre afilierea politică a invitaților, pentru ca acesta să fie pe deplin informat despre influențele și pozițiile exprimate în cadrul programului”, a declarat Consiliul.

Potrivit instituției audiovizuale, analiza a scos în evidență „influența factorului politic asupra politicii editoriale a furnizorului public regional”.

Amenzi și avertizare publică 

Prin urmare, postul „TV-Găgăuzia” s-a ales cu următoarele amenzi:

20 000 lei – pentru omisiunea de a informa cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

10 000 lei – pentru neasigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Totodată, postul TV s-a ales cu o avertizare publică „pentru neasigurarea prezentării echilibrate a reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei”.

Consiliul Audiovizualului a amintit că în 2024, postul „TV-Găgăuzia” a mai fost amendat. În aprilie a fost sancționat cu 60 000 de lei „pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și pentru că nu a asigurat securitatea informațională”.

Reprezentanții postului TV nu au reacționat la ultimele constatări ale instituției audiovizuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PSDE acuză CEC că l-ar fi împiedicat pe Valeriu Pleșca să candideze la funcția de președinte

PSDE acuză CEC că l-ar fi împiedicat pe Valeriu Pleșca să candideze la funcția de președinte Partidului Social Democrat European acuză Comisia Electorală Centrală că...

Miniştrii economiei şi apărării din Ucraina au început o vizită la Washington

Miniştrii economiei şi apărării din Ucraina au început o vizită la Washington Importanţi oficiali ucraineni, între care ministrul economiei Iulia Sviridenko şi ministrul apărării Rustem...

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat mai multe obiective pentru noul an de studii

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat mai multe obiective pentru noul an de studii Noul an de studii începe cu un deficit de 1033 de...

Președinta Maia Sandu neagă zvonurile privind interzicerea Mitropoliei Moldovei

Președinta Maia Sandu neagă zvonurile privind interzicerea Mitropoliei Moldovei Președinta Maia Sandu a respins afirmațiile deputatului PAS, Vasile Șoimaru, referitoare la o posibilă interzicere a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.