X

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”

O televiziune din Găgăuzia a fost amendată cu 30 de mii de lei. Potrivit Consiliului Audiovizualului, postul „TV-Găgăuzia” a prezentat o reacție personală față de un eveniment relatat, a fost favorabil conducerii regiunii și s-a concentrat pe un tablou negativ al autorităților centrale. Instituția audiovizuală a declarat că analiza efectuată a scos în evidență „influența factorului politic asupra politicii editoriale a furnizorului”. Pe lângă amendă, televiziunea s-a ales și cu o avertizare publică., scrie newsmaker.md.

Ce a depistat Consiliul

Consiliul Audiovizualului a anunțat, pe 30 august, că furnizorul public regional „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT) a fost sancționat cu 30 de mii de lei. Se întâmplă după ce postul „TV-Găgăuzia”, parte a furnizorului GRT, nu ar fi informat corect.

„În cadrul buletinului de știri în limba rusă, din 3 iunie 2024, nu a fost asigurată distincția clară dintre fapte și opinii. Prezentatoarea și voiceover-ul au arătat o reacție personală față de evenimentul prezentat, sugerând o evaluare subiectivă a impactului acestuia. Totodată, în reportajele difuzate a dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”, au comunicat reprezentanții Consiliului.

Instituția audiovizuală a mai depistat că pe parcursul programului televiziunii „Большая игра” (nota red: Joc mare), din 3 iunie 2024, moderatoarea a demonstrat „lipsă de imparțialitate și de bună-credință în abordarea subiectelor de interes public, concentrându-se pe un tablou negativ al autorităților centrale”.

„Întrebările au fost formulate astfel încât să evidențieze pretinsa lipsă a democrației, a libertății de exprimare, prezența cenzurii, precum și a promovat narațiunea despre „lichidarea Găgăuziei”. De multe ori, întrebările nu doar au fost acordate într-o formă negativă, dar au și sugerat răspunsuri, fapt care a compromis obiectivitatea dezbaterii și a împiedicat realizarea unei analize complete și echilibrate a subiectelor discutate”, au menționat reprezentanții instituției.

Se mai precizează că în cadrul programului televiziunii „Диалог в студии” (nota red. Dialog în studio), din 5 iunie 2024, invitatul a făcut mai multe afirmații „cu caracter acuzator în adresa autorităților centrale a Republicii Moldova, iar moderatoarea nu a întreprins măsuri pentru a echilibra discuția, alegând să nu intervină atunci când invitatul a adus acuzații”.

„Publicul a fost informat unilateral, având acces doar la poziția invitatului fără a beneficia de clarificări sau context suplimentar, ceea ce a limitat înțelegerea completă a subiectului dezbătut și favorizarea liberei formări a opiniilor”, a precizat instituția audiovizuală.

Consiliul a mai declarat că în cadrul programului „Общественный интерес” (nota red. Interesul public), din 6 iunie 2024, moderatoarea „a prezentat trei invitați ca fiind „activiști civici”, fără a specifica calitatea lor politică”.

„Această abordare contravine prevederilor legislației în domeniul audiovizual, care stipulează clar obligația de a informa publicul despre afilierea politică a invitaților, pentru ca acesta să fie pe deplin informat despre influențele și pozițiile exprimate în cadrul programului”, a declarat Consiliul.

Potrivit instituției audiovizuale, analiza a scos în evidență „influența factorului politic asupra politicii editoriale a furnizorului public regional”.

Amenzi și avertizare publică

Prin urmare, postul „TV-Găgăuzia” s-a ales cu următoarele amenzi:

20 000 lei – pentru omisiunea de a informa cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

10 000 lei – pentru neasigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Totodată, postul TV s-a ales cu o avertizare publică „pentru neasigurarea prezentării echilibrate a reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei”.

Consiliul Audiovizualului a amintit că în 2024, postul „TV-Găgăuzia” a mai fost amendat. În aprilie a fost sancționat cu 60 000 de lei „pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și pentru că nu a asigurat securitatea informațională”.

Reprezentanții postului TV nu au reacționat la ultimele constatări ale instituției audiovizuale.

Tags: amendaGagauziateleviziune
Social