X

Amendă uriaşă pentru demolarea unui conac din centrul Capitalei

Amendă uriaşă pentru demolarea unui conac din centrul Capitalei

Exfactor Grup și Universal Proiect au fost amendate cu 21,3 milioane de lei pentru demolarea conacului Rîșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Conform ministrului, această sancțiune are rolul de a descuraja distrugerea patrimoniului cultural și va constitui un precedent pentru alte companii.

Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md
În loc să restaureze monumentul, companiile au demolat clădirea și au construit un bloc cu 12 etaje. În 2022, Agenția pentru Inspectarea Monumentelor a sesizat demolarea ilegală, ceea ce a dus la deschiderea unei cauze penale. În ciuda unei autorizații inițiale pentru restaurare, s-au ridicat 6 etaje suplimentare, fără avizul Ministerului Culturii.
Amendă uriaşă pentru demolarea unui conac din centrul Capitalei
Ministerul Culturii este în prezent în proces de recuperare a prejudiciului adus și va înceta dreptul de superficie al terenului pe care se află noua construcție.

Conacul, situat pe str. București 62 (Pârcălab 37), a fost vândut de stat în 2009 pentru 3,3 milioane de lei, deși tranzacția a fost deghizată sub formă de contract de vânzare-cumpărare. Ulterior, drepturile asupra bunurilor imobile au fost împărțite între Universal Proiect, Ministerul Culturii și Exfactor Grup SRL. Exfactor Grup ( a benefiat de contracte semnate cu companii afiliate, deținute sau administrate de Ilan Șor sau Vladimir Plahoniuc n.a), fondată de Vladimir Tonu, este cunoscută pentru lucrările sale de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, gestionat anterior de Avia Invest, controlată de Ilan Șor.

Tags: Agenția pentru Inspectarea Monumentelorchisinauconacul Rîșcanu-DerojinschiExfactor GrupIlan ŞorSergiu ProdanUniversal ProiectVladimir PlahoniucVladimir Tonu
Știrile zilei