X

O ameninţare reală. După înfrângerea din Siria, jihadiştii se întorc în Rusia

Foştii militanţi din ‘unităţile de bandiţi’ active în Siria reprezintă în prezent un pericol real după înfrângerea grupării Statul Islamic, mulţi dintre ei intenţionând să revină în Rusia, a avertizat marţi şeful Serviciului federal de securitate rus (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit RIA Novosti, citată de Reuters, transmite şi agerpres.

Într-o reuniune a Comitetului naţional antiterorism din Rusia, Bortnikov a dezvăluit că o celulă extremistă din Asia Centrală plănuieşte să comită ‘acte teroriste’ în regiunea Moscovei în timpul vacanţei de Anul Nou şi al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor din Rusia.

Citeşte şi: După atentatul de la New York, Trump cheamă la reformarea sistemului de imigrare

Autorităţile ruse anunţă constant dejucarea unor atacuri teroriste. În luna august, Moscova a informat despre arestarea a patru presupuşi membri ai Statului Islamic, care ar fi planificat atentate sinucigaşe împotriva unor centre comerciale şi în transportul public din Moscova.

În iulie, FSB a anunţat că a arestat la Moscova şapte rezidenţi din Asia Centrală, pe care i-a acuzat de pregătirea unor atentate la Sankt Petersburg.

De la începutul intervenţiei sale militare în Siria la 30 septembrie 2015, Rusia – aliată a regimului de la Damasc – a fost ameninţată cu represalii de către grupările Statul Islamic şi Fateh al-Sham, fostul Front Al-Nusra ce era filiala siriană a reţelei teroriste internaţionale Al-Qaida.

Tags: Al QaidaAleksandr BortnikovFateh al-ShamFront al-NusrajihadistimoscovarusiaSankt PetersburgServiciului federal de securitate rus (FSB)siriaStat Islamic (SI)
Categorii: Știrile zilei