Amenințarea lui Trump la adresa Turciei nu va întârzia retragerea militarilor americani din Siria

Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat luni la Riad că ameninţarea preşedintelui Donald Trump de a devasta economic Turcia dacă aceasta va ataca miliţiile kurde sprijinite de Washington în Siria nu va modifica planul de retragere a trupelor americane din această ţară, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Pompeo le-a declarat reporterilor că, în opinia sa, comentariile postate de Trump pe Twitter se referă la sancţiuni. ‘Va trebui să-l întrebaţi pe el despre aceasta’, a mai spus şeful diplomaţiei americane.


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Pe de altă parte, secretarul de stat a afirmat că le-a declarat regelui saudit Salman şi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în cursul întrevederilor de luni, că ‘fiecare persoană care are o responsabilitate în asasinarea (jurnalistului Jamal) Khashoggi trebuie trasă la răspundere’.

Potrivit AFP, Mike Pompeo a mai precizat că discuţiile continuă cu toate părţile interesate de propunerea americană de creare a unei ‘zone de securitate’ sau ‘zone-tampon’ în Siria, pentru ca frontiera să fie una ‘sigură’.

‘Vrem să ne asigurăm că oamenii care au luptat alături de noi pentru a doborî califatul Statului Islamic beneficiază de securitate şi că teroriştii care acţionează din Siria nu sunt capabili să atace Turcia’, a declarat Pompeo pentru presă, la finalul vizitei sale la Riad.

El a precizat că se lucrează încă la ‘metodologia exactă prin care vom obţine această securitate pentru cele două elemente de-a lungul frontierei’.

‘Vrem o frontieră sigură’ şi ‘fără violenţe’ pentru ‘toate părţile’, a reiterat Pompeo.

Donald Trump a chemat duminică, într-un mesaj pe Twitter, la crearea unei ‘zone de securitate’ de 30 km în Siria, fără a face precizări despre situarea acesteia.

Totodată, el le-a cerut forţelor kurde să nu ‘provoace’ Ankara, în contextul ameninţărilor Turciei privind lansarea unei noi ofensive împotriva Unităţilor de protecţie a poporului (YPG).

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Luni, ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu nu a emis obiecţii faţă de crearea unei ‘zone de securitate’, aşa cum a fost ea evocată sumar de Trump pe Twitter.

Ministrul Cavusoglu a menţionat că Turcia a cerut de mai multe ori în ultimii ani crearea unei zone de 30 km pentru protejarea frontierei sale cu Siria de poziţiile deţinute de YPG, o propunere rămasă până acum literă moartă.

‘Acum ei pun pe masă această idee după ce au văzut că Turcia este hotărâtă (să atace YPG). Nu suntem împotriva acestei idei’, a afirmat Cavusoglu.

La rândul său, Mike Pompeo a reiterat ‘cerinţa ca turcii să nu-i urmărească pe kurzi prin mijloace care pot fi nepotrivite’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Presiunea societății ucrainene asupra lui Zelenski

Presiunea societății ucrainene asupra lui Zelenski Autorităților de la Kiev le este tot mai greu să motiveze cetățenii obosiți din cauza conflictului Ziarul britanic The Financial...

Vladimir Putin împlineşte astăzi 72 de ani

Vladimir Putin împlineşte astăzi 72 de ani „Dumnezeu să îl aibă în a sa pază pe ţar!” este una dintre primele urări publice de ziua...

Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel

Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel Israelul a lansat luni ceremoniile pentru marcarea unui an de...

METEO// Vremea capricioasă se menține și astăzi

METEO// Vremea capricioasă se menține și astăzi Vremea capricioasă se menține și astăzi. Până la amiază rămâne în vigoare avertizarea Cod galben de instabilitate atmosferică. Citește...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.