X

Amenințarea lui Trump la adresa Turciei nu va întârzia retragerea militarilor americani din Siria

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat luni la Riad că ameninţarea preşedintelui Donald Trump de a devasta economic Turcia dacă aceasta va ataca miliţiile kurde sprijinite de Washington în Siria nu va modifica planul de retragere a trupelor americane din această ţară, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Pompeo le-a declarat reporterilor că, în opinia sa, comentariile postate de Trump pe Twitter se referă la sancţiuni. ‘Va trebui să-l întrebaţi pe el despre aceasta’, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Pe de altă parte, secretarul de stat a afirmat că le-a declarat regelui saudit Salman şi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în cursul întrevederilor de luni, că ‘fiecare persoană care are o responsabilitate în asasinarea (jurnalistului Jamal) Khashoggi trebuie trasă la răspundere’.

Potrivit AFP, Mike Pompeo a mai precizat că discuţiile continuă cu toate părţile interesate de propunerea americană de creare a unei ‘zone de securitate’ sau ‘zone-tampon’ în Siria, pentru ca frontiera să fie una ‘sigură’.

‘Vrem să ne asigurăm că oamenii care au luptat alături de noi pentru a doborî califatul Statului Islamic beneficiază de securitate şi că teroriştii care acţionează din Siria nu sunt capabili să atace Turcia’, a declarat Pompeo pentru presă, la finalul vizitei sale la Riad.

El a precizat că se lucrează încă la ‘metodologia exactă prin care vom obţine această securitate pentru cele două elemente de-a lungul frontierei’.

‘Vrem o frontieră sigură’ şi ‘fără violenţe’ pentru ‘toate părţile’, a reiterat Pompeo.

Donald Trump a chemat duminică, într-un mesaj pe Twitter, la crearea unei ‘zone de securitate’ de 30 km în Siria, fără a face precizări despre situarea acesteia.

Totodată, el le-a cerut forţelor kurde să nu ‘provoace’ Ankara, în contextul ameninţărilor Turciei privind lansarea unei noi ofensive împotriva Unităţilor de protecţie a poporului (YPG).

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Luni, ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu nu a emis obiecţii faţă de crearea unei ‘zone de securitate’, aşa cum a fost ea evocată sumar de Trump pe Twitter.

Ministrul Cavusoglu a menţionat că Turcia a cerut de mai multe ori în ultimii ani crearea unei zone de 30 km pentru protejarea frontierei sale cu Siria de poziţiile deţinute de YPG, o propunere rămasă până acum literă moartă.

‘Acum ei pun pe masă această idee după ce au văzut că Turcia este hotărâtă (să atace YPG). Nu suntem împotriva acestei idei’, a afirmat Cavusoglu.

La rândul său, Mike Pompeo a reiterat ‘cerinţa ca turcii să nu-i urmărească pe kurzi prin mijloace care pot fi nepotrivite’.

Tags: Donald TrumpkurziMevlut CavusogluMike PompeosiriaSUAturcia
Categorii: Știrile zilei