Ameninţat în Rusia, un scriitor aflat în exil continuă să opună rezistenţă

Publicat:

Personalitate a peisajului literar rus, Dmitri Gluhovski a devenit cunoscut pentru scrierile sale ştiinţifico-fantastice înainte de a plonja el însuşi în realitatea “absurdă şi grotescă” a regimului lui Vladimir Putin, care îl ameninţă cu închisoarea. Autorul bestseller-ului “Metro 2033”, care descrie o lume apocaliptică în ruinele metroului din Moscova după un război nuclear, se află în colimatorul Kremlinului după ce a criticat invazia Ucrainei. Chiar şi refugiat în inima Uniunii Europene, cum ar fi la Târgul de Carte de la Frankfurt la care a fost invitat recent, autorul de la Moscova a declarat pentru AFP că nu se simte în deplină siguranţă, transmite agerpres.

“Regimul se transformă într-o adevărată dictatură. Chiar şi un singur vot împotriva (lui) este deja un pericol”, remarca el.


Citeşte şi: Un mort şi patru răniţi într-un atac cu cuţit lângă Milano (VIDEO); fotbalistul Pablo Mari, printre victime – Black News

“Când regimul era autoritar, era mult mai flexibil”, a adăugat autorul în vârstă de 43 de ani, cu o doză de ironie.

În prezent aflat în exil în Europa, Dmitri Gluhovski nu intenţionează să tacă. “Când se întâmplă ceva scandalos în Rusia, trebuie să comentez”, a declarat autorul, care a fost însoţit de agenţi de securitate în timpul unora dintre apariţiile sale la salonul de la Frankfurt.

În urma primelor lupte din Ucraina, scriitorul le-a cerut autorităţile ruse: “Opriţi războiul!”. De atunci şi-a reiterat criticile, în media străine sau pe reţelele sociale.

“Bazat pe minciuni”

În iunie, numele său a fost trecut pe lista persoanelor căutate în Rusia. La începutul lunii octombrie, după ce a criticat mobilizarea parţială decisă de Vladimir Putin, a fost numit “agent străin” de către Ministerul de Justiţie, un statut infam utilizat pentru a reprima vocile disidente.

Conducând o represiune fără precedent împotriva oponenţilor invaziei Ucrainei, autorităţile ruse au introdus o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea oricărei informaţii despre armată considerată falsă de autorităţi.

Vezi şi: Bombardamentele ruse nu ne vor frânge, declară Zelenski, care a stat în întuneric lângă epava unei drone – VIDEO – Black News

“Realitatea devine absurdă şi grotescă mult mai repede decât ne-am fi putut imagina”, a mărturisit scriitorul.

Acuzatorilor săi care îl numesc “agent străin”, Dmitri Gluhovski le-a răspuns că, dimpotrivă, el se consideră un “patriot”.

Dorinţa sa cea mai mare este ca Rusia “să devină o ţară europeană normală, să lase în urmă vechile sale ambiţii imperiale şi să se modernizeze, să înceteze să-şi asuprească propriul popor şi să mai cauzeze probleme vecinilor săi”.

“Este, cred eu, cel mai patriotic lucru pe care ni-l putem imagina”, a explicat el.

Mandatul de arestare şi presiunea judiciară împotriva sa l-au făcut mai “atent” la posibilele pericole, chiar şi în afara Rusiei, a recunoscut Dmitri Gluhovski.

“Nu ne putem simţi cu adevărat în siguranţă”, a declarat el, referindu-se la cazul disidentului Aleksandr Litvinenko, care a fost otrăvit cu poloniu în 2006, la Londra, faptă pentru care Marea Britanie acuză Moscova.

“Regulile aplicabile până acum nu mai sunt”, a constatat el simplu.

În Rusia, autorul nu vede un viitor imediat. “Nu voi găsi ţara pe care o iubesc”, a declarat el, temându-se de transformări radicale şi de durată în societatea rusă.

Însă, scriitorul nu-şi pierde speranţa şi îşi îndeamnă concetăţenii să reziste “până se prăbuşeşte această falsă dictatură putredă”.

“Şi se va prăbuşi, inevitabil”, a afirmat el. “Pentru că se bazează pe minciuni”, a încheiat Dmitri Gluhovski.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe târguri locale organizate în Chișinău pentru sprijinirea producătorilor autohtoni

Mai multe târguri locale organizate în Chișinău pentru sprijinirea producătorilor autohtoni Mai multe târguri vor fi organizate în sectoarele Capitalei, anunță Primăria Chișinău, în weekendul...

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.