X

Ameninţat în Rusia, un scriitor aflat în exil continuă să opună rezistenţă

Personalitate a peisajului literar rus, Dmitri Gluhovski a devenit cunoscut pentru scrierile sale ştiinţifico-fantastice înainte de a plonja el însuşi în realitatea “absurdă şi grotescă” a regimului lui Vladimir Putin, care îl ameninţă cu închisoarea. Autorul bestseller-ului “Metro 2033”, care descrie o lume apocaliptică în ruinele metroului din Moscova după un război nuclear, se află în colimatorul Kremlinului după ce a criticat invazia Ucrainei. Chiar şi refugiat în inima Uniunii Europene, cum ar fi la Târgul de Carte de la Frankfurt la care a fost invitat recent, autorul de la Moscova a declarat pentru AFP că nu se simte în deplină siguranţă, transmite agerpres.

“Regimul se transformă într-o adevărată dictatură. Chiar şi un singur vot împotriva (lui) este deja un pericol”, remarca el.

Citeşte şi: Un mort şi patru răniţi într-un atac cu cuţit lângă Milano (VIDEO); fotbalistul Pablo Mari, printre victime – Black News

“Când regimul era autoritar, era mult mai flexibil”, a adăugat autorul în vârstă de 43 de ani, cu o doză de ironie.

În prezent aflat în exil în Europa, Dmitri Gluhovski nu intenţionează să tacă. “Când se întâmplă ceva scandalos în Rusia, trebuie să comentez”, a declarat autorul, care a fost însoţit de agenţi de securitate în timpul unora dintre apariţiile sale la salonul de la Frankfurt.

În urma primelor lupte din Ucraina, scriitorul le-a cerut autorităţile ruse: “Opriţi războiul!”. De atunci şi-a reiterat criticile, în media străine sau pe reţelele sociale.

“Bazat pe minciuni”

În iunie, numele său a fost trecut pe lista persoanelor căutate în Rusia. La începutul lunii octombrie, după ce a criticat mobilizarea parţială decisă de Vladimir Putin, a fost numit “agent străin” de către Ministerul de Justiţie, un statut infam utilizat pentru a reprima vocile disidente.

Conducând o represiune fără precedent împotriva oponenţilor invaziei Ucrainei, autorităţile ruse au introdus o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea oricărei informaţii despre armată considerată falsă de autorităţi.

Vezi şi: Bombardamentele ruse nu ne vor frânge, declară Zelenski, care a stat în întuneric lângă epava unei drone – VIDEO – Black News

“Realitatea devine absurdă şi grotescă mult mai repede decât ne-am fi putut imagina”, a mărturisit scriitorul.

Acuzatorilor săi care îl numesc “agent străin”, Dmitri Gluhovski le-a răspuns că, dimpotrivă, el se consideră un “patriot”.

Dorinţa sa cea mai mare este ca Rusia “să devină o ţară europeană normală, să lase în urmă vechile sale ambiţii imperiale şi să se modernizeze, să înceteze să-şi asuprească propriul popor şi să mai cauzeze probleme vecinilor săi”.

“Este, cred eu, cel mai patriotic lucru pe care ni-l putem imagina”, a explicat el.

Mandatul de arestare şi presiunea judiciară împotriva sa l-au făcut mai “atent” la posibilele pericole, chiar şi în afara Rusiei, a recunoscut Dmitri Gluhovski.

“Nu ne putem simţi cu adevărat în siguranţă”, a declarat el, referindu-se la cazul disidentului Aleksandr Litvinenko, care a fost otrăvit cu poloniu în 2006, la Londra, faptă pentru care Marea Britanie acuză Moscova.

“Regulile aplicabile până acum nu mai sunt”, a constatat el simplu.

În Rusia, autorul nu vede un viitor imediat. “Nu voi găsi ţara pe care o iubesc”, a declarat el, temându-se de transformări radicale şi de durată în societatea rusă.

Însă, scriitorul nu-şi pierde speranţa şi îşi îndeamnă concetăţenii să reziste “până se prăbuşeşte această falsă dictatură putredă”.

“Şi se va prăbuşi, inevitabil”, a afirmat el. “Pentru că se bazează pe minciuni”, a încheiat Dmitri Gluhovski.

Tags: Dmitri GluhovskikremlinMetro 2033moscovarusiaTargul de carte de la FrankfurtVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei