X

America este aproape de SHUTDOWN. Vot tardiv al Senatului cu privire la un acord crucial privind bugetul

Senatul SUA a aprobat vineri un acord crucial privind finanţarea statului federal, care trebuie votat şi de Camera Reprezentanţilor pentru a evita închiderea parţială a administraţiei americane, pentru a doua oară în trei săptămâni, relatează AFP, DPA şi Reuters, potrivit agerpres.

La capătul unei zile pline de răsturnări de situaţie, senatorii au trebuit să convoace o sesiune de reexaminare după ce trecerea termenului limită de la miezul nopţii de la care guvernul nu mai avea credite pentru a funcţiona, ceea ce implică trimiterea în şomaj tehnic a sute de mii de funcţionari. Administraţia Trump a suferit primul blocaj la 20 ianuarie, timp de trei zile, în absenţa unui acord privind bugetul.

Citeşte şi: Italia. Ciocniri violente între poliţişti şi membri unei grupări de extremă dreapta

Votul a fost blocat timp de câteva ore de republicanul Rand Paul, care s-a opus în special ridicării plafonului datoriei americane. Preşedinţia Senatului a trebuit să suspende şedinţa la miezul nopţii (05:00 GMT) pentru a deschide una nouă un minut mai târziu şi a convoca un vot. Aceasta s-a încheiat cu o aprobare largă (71 de voturi şi 28 împotrivă).

Textul trebuie aprobat şi de Camera Reprezentanţilor, unde, potrivit unor surse parlamentare, un vot ar putea avea loc în jurul orei locale 05:00 (10:00 GMT), după care trebuie promulgat de preşedintele Trump.

Astfel, paralizia ar putea fi scurtă, dar ilustrează polarizarea aleşilor americani, chiar dacă propunerea a primit sprijin din partea liderilor republicani şi democraţi, comentează AFP.

Liderul majorităţii senatoriale, republicanul Mitch McConnell, şi omologul său democrat, Chuck Schumer, au găsit miercuri un teren comun de înţelegere pentru bugetele din 2018 şi 2019, ceea ce ar permite guvernului să planifice pe termen lung cheltuielile şi investiţiile.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane îl critică dur pe posibilul său succesor

Acordul îi oferă lui Trump posibilitatea de a-şi ţine una dintre promisiunile din campanie, creşterea bugetului militar, ridicând plafonul datoriei până în martie 2019.

Opoziţia democrată a obţinut, în schimb, o creştere comparabilă a cheltuielilor non-militare, cum ar fi lupta contra opiaceelor, acoperirea costurilor pentru îngrijirea medicală a copiilor săraci, investiţiile în infrastructură sau un ajutor de 90 de miliarde de dolari pentru statele afectate de uragane şi incendii în 2017.

Tags: bugetCamera ReprezentantilorChuck SchumerDonald TrumpMitch McConnellRand PaulSUA
Categorii: Știrile zilei