Americanii avertizează: Noul califat islamic ISIS se poate muta pe internet!

Publicat:

Prăbuşirea autoproclamatului califat al Statului Islamic (SI) nu a dus la o diminuare a capacităţii grupării jihadiste de a inspira atacuri împotriva unor obiective occidentale prin intermediul internetului, au declarat miercuri oficiali americani din domeniul securităţii naţionale în cadrul unor audieri într-o comisie a Senatului SUA, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Gruparea sunnită extremistă şi-a dezvoltat operaţiunile externe în ultimii doi ani şi a revendicat sau a avut legătură cu cel puţin 20 de atacuri împotriva intereselor occidentale începând din ianuarie, a afirmat Lora Shiao, director de informaţii în cadrul Centrului Naţional de Contraterorism.


Citeşte şi: După ‘declaraţia de război’ a lui Trump, Hamas îi cheamă pe palestinieni la INTIFADA

”Din păcate, noi nu considerăm pierderea de teritorii de către ISIS (Statul Islamic – n.r.) ca reprezentând o reducere echivalentă a capacităţii sale de a inspira atacuri”, a declarat ea în faţa comisiei.

“Capacitatea Statului Islamic de a ajunge la simpatizanţi din întreaga lume prin capabilităţile sale solide din ‘social media’ este fără precedent, acestea oferind grupării acces la un număr mare de extremişti violenţi apăruţi în interiorul ţării”, a precizat Lora Shiao.

Coaliţia sub comanda americană care luptă împotriva Statului Islamic a estimat marţi că mai puţin de 3.000 de combatanţi care aparţin grupării militante sunnite mai sunt în Irak şi Siria, unde ei au proclamat un califat în 2014.

Gruparea Statul Islamic a fost izgonită în octombrie din Raqqa, oraşul sirian pe care jihadiştii şi-l proclamaseră drept ”capitală”, determinându-l pe preşedintele american Donald Trump să spună că ”se întrevede sfârşitul califatului ISIS”.

Totuşi, ”eliminarea fizică a califatului nu înseamnă sfârşitul ISIS sau al altor organizaţii teroriste globale”, a declarat Mark Mitchell, asistent al ministrului apărării pentru operaţiuni speciale.

Citeşte şi: INFERN în cartierul miliardarilor americani. Bel-Air este evacuat în masă – FOTO/VIDEO

Pe măsură ce pierde teritorii, ISIS depinde tot mai mult de conexiunile virtuale şi continuă să inspire atacuri în stilul ”câinilor vagabonzi”, comise de indivizi vulnerabili, a afirmat Mitchell.

Senatorii i-au audiat pe oficialii din domeniul securităţii în legătură cu eforturile SUA de a combate recrutarea pe internet de potenţiali extremişti.

‘Acesta este noul califat – în spaţiul cibernetic”, a declarat la rândul său preşedintele Comisiei senatoriale pentru securitate internă şi probleme guvernamentale, Ron Johnson.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii Au survenit schimbări în orarul de circulație al unor rute de autobuz în suburbiile municipiului...

Mascații au descins la vama Leușeni

Mascații au descins la vama Leușeni Percheziții la vama Leușeni. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins într-un dosar de corupție. Citește și: Ploaia de...

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale Ploaia de aseară și vântul puternic au făcut prăpăd pe unele drumuri naționale. Citește și:...

Atenție! Mâine nu se va circula pe câteva benzi de pe Calea Ieșilor

Atenție! Mâine nu se va circula pe câteva benzi de pe Calea Ieșilor Atenție, șoferi! Mâine, 19 iulie, între orele 00.00 și 17.00 va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.