X

Americanii cer Lituaniei să NU ratifice acordul UE-Cuba

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Lituaniei să nu ratifice acordul între UE şi Cuba, denunţând “regimul dictatorial” din această ţară, într-o scrisoare trimisă prim-ministrului Saulius Skvernelis, consultată vineri de AFP, potrivit agrepres.

Lituania, aliată fidelă a SUA, este singura ţară membră a Uniunii Europene (UE) care nu a ratificat acest acord privind Dialogul Politic şi Cooperarea (PDCA). Potrivit regulilor europene, aplicarea deplină a acordului nu va putea începe decât după ce toate statele membre UE îl vor ratifica.

Citeşte şi: Un deputat şi un angajat al Parlamentului francez au fost infectaţi cu coronavirus

Acordul, care include o secţiune comercială, este menit să promoveze dezvoltarea durabilă, democraţia şi drepturile omului, precum şi găsirea de soluţii concertate la provocările mondiale, ca energia regenerabilă sau mediul.

Mike Pompeo menţionează că solicită guvernului de la Vilnius “să nu ratifice” acordul în chestiune pentru “a continua să susţină spiritul de libertate, de democraţie şi ameliorarea respectării drepturilor omului în Cuba, un obiectiv pe care îl împărtăşim”.

Dezbaterea privind poziţia lituaniană s-a intensificat recent în parlamentul de la Vilnius, după ce comisia de afaceri externe, urmând un aviz al Ministerului Afacerilor Externe, a dat în februarie undă verde ratificării acordului în cadrul sesiunii de primăvară care începe pe 10 martie.

În scrisoarea sa, Pompeo afirmă că “regimul cubanez utilizează acordul PDCA cu Havana pentru a-şi valida acţiunile de reprimare dictatorială”.

El spune că “de când PDCA a intrat provizoriu în vigoare pe 1 noiembrie 2017, situaţia politică şi a drepturilor omului s-a înrăutăţit dramatic” în Cuba, în pofida celor două sesiuni de dialog între UE şi Havana.

Citeşte şi: Grecia impune restricţii de navigaţie în jurul unor insule

Şeful diplomaţiei americane menţionează “peste o sută de prizonieri deţinuţi arbitrar” şi în special cazul apărătorului drepturilor omului José Daniel Ferrer, care ar fi fost torturat şi privat de ajutor medical şi de dreptul, înscris în Constituţie, la un proces corect.

Cuba, care neagă existenţa prizonierilor politici pe insulă, dă asigurări că detenţia sa, de la 1 octombrie, este legată de fapte de violenţă de drept comun.

“Confirm primirea acestei scrisori. Prim-ministrul nu i-a analizat până în prezent conţinutul”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al lui Saulius Skvernelis.

Tags: acordCubaDialogul Politic şi Cooperarea (PDCA)havanaJose Daniel FerrerLituaniaMike PompeoSaulius SkvernelisSUAUniunea Europeană (UE)Vilnius
Categorii: Diaspora