Americanii folosesc inteligenţa artificială pentru combaterea pandemiei

Publicat:

Specialişti americani în sănătate şi tehnologie au anunţat luni lansarea unei noi colaborări pentru a centraliza un set de date provenite de la zeci de mii de articole ştiinţifice şi din literatura de specialitate privind coronavirusurile, date ce vor fi apoi analizate de programe de inteligenţă artificială (AI) pentru a identifica tipare şi a găsi răspunsuri la întrebările ridicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu privire la pandemie, transmite marţi DPA, potrivit agerpres.

Acest set de date, denumit COVID-19 Open Research Dataset, va include 29.000 de articole, dintre care 13.000 de lucrări din domeniul literaturii medicale, ce vor fi disponibile pe un site special, ce le va permite statisticienilor şi programatorilor specializaţi în AI să propună instrumente şi software pentru analiza acestor date, conform unui anunţ făcut de Casa Albă.


Citește și: Coronavirusul și teroriștii: Membrii Stat Islamic sunt sfătuiți să evite Europa!

Această nouă colaborare vine după ce Biroul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Casei Albe a lansat un apel la adresa companiilor dezvoltatoare IT&C şi diferitelor organizaţii de cercetare pentru a veni cu propuneri cu privire la modul în care instrumente AI pot fi folosite pentru a sistematiza şi analiza miile de lucrări ştiinţifice publicate peste tot în lume cu privire la această pandemie, a precizat Lynn Parker, director adjunct al acestui birou.

La acest proiect participă Biblioteca Naţională americană de Medicină, parte a Institutului Naţional american pentru Sănătate, Microsoft, Allen Institute of AI, Centrul pentru Securitate şi Tehnologii Emergente din cadrul Universităţii Georgetown, Iniţiativa Chan Zuckerberg (după numele fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg şi al soţiei sale, Priscilla Chan) şi respectiv Kaggle, o unitate de cercetare AI a Google.

Baza de date ce va cuprinde articolele ştiinţifice va fi găzduită pe site-ul The Allen Institute’s Semantics Scholar. Noile articole în domeniu ce apar după declanşarea acestei iniţiative vor fi adăugate pe măsură ce sunt publicate. Platforma Kaggle, ce oferă acces unui număr de aproximativ 4 milioane de cercetători în domeniul AI din întreaga lume, va centraliza propuneri de instrumente şi programe pentru analiza acestui set de date.

Oamenii de ştiinţă publică de mai mulţi ani lucrări de specialitate despre familia coronavirusurilor, inclusiv variantele SARS şi MERS de virusuri, dar şi noul SARS-CoV-2. Folosirea AI-ului în căutarea elementelor comune şi a diferenţelor dintre miile de articole publicate îi va ajuta pe cercetători să identifice detalii pe care poate nu le-au observat până acum, susţine Eric Horvitz, cercetător şef la Microsoft.

“Este dificil pentru oameni să parcurgă manual peste 20.000 de articole şi să sintetizeze datele ce se regăsesc în acestea”, susţine şi Anthony Goldbloom, co-fondator şi CEO al Kaggle. “Progresele recente din domeniul tehnologiei ne pot ajuta aici. Deschidem accesul comunităţii noastre, de peste 4 milioane de specialişti în date, către variante ale acestor articole ce pot fi accesate de sisteme AI. Speranţa noastră este că AI-ul poate fi folosit pentru a identifica răspunsuri la un set de întrebări cheie privind COVID-19”, a adăugat el.

Citește și: Pandemia îi pune în mare încurcătură pe spionii americani: NU pot lucra de acasă!

Diseminarea informaţiilor vitale despre noul coronavirus în cadrul comunităţii oamenilor de ştiinţă şi a medicilor reprezintă soluţia pentru accelerarea abilităţii de a răspunde pandemiei de coronavirus”, susţine Cori Bargmann, coordonatorul ştiinţific al Iniţiativei Chan Zuckerberg. “Noua bază de date COVID-19 Open Research Dataset îi va ajuta pe cercetătorii din întreaga lume să acceseze mai rapid informaţiile importante”.

Publicaţiile de specialitate au căzut de acord să pună la dispoziţie articolele şi studiile în domeniu pentru a putea fi analizate de algoritmi software. Noile articole ce apar în acest domeniu vor fi transmise mai întâi în format electronic către COVID-19 Open Research Dataset şi abia apoi vor fi făcute publice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.