X

Americanii îl știu deja pe Trump. Pentru Harris însă, miza dezbaterii din această noapte e uriașă. Ce trebuie să urmărim în confruntarea pentru Casa Albă

Americanii îl știu deja pe Trump. Pentru Harris însă, miza dezbaterii din această noapte e uriașă. Ce trebuie să urmărim în confruntarea pentru Casa Albă

Prima și posibil singura confruntare electorală directă dintre Donald Trump și Kamala Harris ar putea schimba dinamica unei competiții foarte strânse. Miza este mare pentru ambii candidați, dar mai importantă pentru Harris, care încă se prezintă alegătorilor, spun analiștii citați de Financial Times și Axios.

Pentru vicepreședinta Kamala Harris, dezbaterea din această noapte este un moment de mare risc, dar și de posibilă recompensă, care va testa, posibil decisiv, capacitatea ei de a ajunge la Casa Albă, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Dezbaterea Trump-Harris va avea loc la Philadelphia, la National Constitution Center, și va fi moderată de David Muir și Linsey Davis de la televiziunea ABC News. Dezbaterea începe la 9 seara, ora locală – 4 dimineață miercuri, ora României.

Lucrurile sunt simple. Majoritatea alegătorilor știu deja ce părere au despre Donald Trump, cunosc politicile și caracterul fostului președinte, dar mai puțini știu ce părere au despre Harris – sondajele relevând nevoia lor de a afla mai multe informații.

Evident, Harris are nevoie de mulți dintre acești alegători – inclusiv unii independenți, republicani anti-Trump, alegători albi mai în vârstă, latini și afro-americani – pentru a-l înfrânge pe Trump pe 5 noiembrie.

În cadrul dezbaterii, ea va încerca să demonstreze că nu este candidata „periculos de liberală” așa cum o cataloghează Trump, ci o versiune mai moderată și mai experimentată decât cea prezentată în scurta sa campanie prezidențială din 2020, scrie site-ul american Axios.

Și, deși a fost vicepreședintă timp de 3 ani și jumătate, va încerca să se prezinte ca o candidată a schimbării – și să îl prezinte pe fostul președinte ca pe o voce a trecutului, care divizează țara.

Sub presiune

Harris a evitat în general momentele neprogramate și a acordat puține interviuri, de la ascensiunea sa bruscă în fruntea listei democrate în iulie, ca urmare a retragerii lui Biden. Candidata democrată a și fost criticată pentru acest lucru, iar unii comentatori s-au întrebat dacă va face față atacurilor lui Trump.

Dezbaterea de la ABC va oferi multor alegători posibilitatea de a-și face o primă impresie mai clară cu privire la abilitățile lui Harris. Este posibil ca ea să nu aibă o a doua șansă în fața unui public atât de numeros.

Dezbaterea are loc într-un moment crucial al campaniei. După ce l-a înlocuit pe președintele Biden pe lista democraților și s-a bucurat de un val de entuziasm, Harris a ajuns, în sondajele recente, practic la egalitate cu Trump în statele-cheie și la nivel național.

Un sondaj New York Times/Siena publicat la sfârșitul săptămânii a arătat însă că 31% dintre alegători cred că trebuie să „afle mai multe” despre Harris, față de doar 12% care au spus același lucru despre Trump.

Trump, care după retragerea lui Biden joacă rolul candidatului mai vârstnic, s-a menținut relativ stabil în sondaje. E neclar dacă el riscă o scădere a sprijinului, în eventualitatea unei dezbateri proaste. Însă mulți republicani l-au îndemnat să se concentreze mai mult pe argumente de fond împotriva lui Harris, mai degrabă decât pe atacuri incendiare și personale.

În weekend, el a mers totuși mai departe cu atacurile violente, amenințând că își va închide adversarii politici, inclusiv funcționarii electorali și donatorii democrați, dacă va fi ales.

Cine va părea mai prezidențial?

Regulile de marți vor urma un format similar dezbaterii Biden-Trump, cu microfoanele candidaților atent manevrate (deschise doar pentru candidatul care răspunde întrebării moderatorilor) și fără spectatori în studio.

Harris și Trump se vor confrunta cu întrebări din partea prezentatorilor ABC Linsey Davis și David Muir, având la dispoziție două minute pentru răspuns și două minute pentru replică, cu un minut suplimentar de follow-up. Nu vor fi permise notițe pregătite.

„Cred că miza este mare pentru amândoi, dar mai mult pentru Harris”, a explicat pentru Financial Times Hans Noel, profesor de guvernare la Universitatea Georgetown.

„Este prima dată când o vedem vorbind și apărându-se direct, vorbind despre politici, răspunzând la linia de atac a lui Trump, și toate celelalte”, a spus el.

Noel a declarat că va urmări de asemenea să vadă dacă Trump a găsit vreo tactică nouă împotriva adversarei sale.

Fostul președinte a avut dificultăți în a se adapta la noua sa rivală, bazându-se pe atacuri personale împotriva lui Harris, inclusiv punându-i la îndoială identitatea rasială și republicând o postare sexistă pe rețelele sociale.

Cine o va defini pe Harris?

Ambii candidați vor încerca să facă un lucru simplu în timpul dezbaterii: să o definească pe Harris pentru un public votant care știe mult mai puține despre ea decât despre Trump.

Fostul președinte încă lucrează la strategia de atac împotriva adversarei sale, dar sondajele publicate în weekend arată că, în cele din urmă, el ar putea să-i frâneze elanul.

Trump a încercat să o prezinte pe Harris ca pe o comunistă radicală și ca pe o politiciană ce ia poziții după cum bate vântul (chestiunea fracturării hidraulice fiind doar un exemplu).

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Dezbaterea „este un moment foarte important” pentru Trump, pe care trebuie să îl folosească cât mai bine, a declarat strategul republican Kevin Madden. „Va avea la dispoziție 90 de minute pentru a oferi o linie de atac cu adevărat concentrată asupra lui Harris și acest lucru va fi mai eficient decât orice anunț de 30 de secunde care va fi difuzat de 100 de ori până în ziua alegerilor”, a spus acesta.

Harris s-a prezentat publicului la Convenția Națională Democrată de luna trecută, dar dezbaterea va fi o ocazie de a le spune alegătorilor mai multe despre propunerile sale.

Criticată pentru superficialitatea unora dintre propunerile sale, ea va trebui, de asemenea, să convingă alegătorii că planurile sale au substanță.

Procuroarea Harris și condamnatul Trump

Harris a făcut din experiența sa de procuroare o parte centrală a identității sale politice și a fost mai dispusă decât Biden să îl atace pe Trump în campanie pentru condamnările sale penale.

„Cunosc genul lui Donald Trump”, a spus Harris în discursul său din cadrul convenșiei democrate. „Am avut de-a face cu oameni ca el întreaga mea carieră”.

Ea a entuziasmat mulțimile punând în contrast perioada în care s-a ocupat de „prădători” și „escroci” cu înfățișările în instanță și problemele juridice ale fostului președinte.

Trump, proaspăt victorios în justiție după ce sentința în cazul său Stormy Daniels a fost amânată până după alegeri, a acuzat-o la rândul său pe Harris că este o procuroare „radicală” și în același timp „slabă în materie de infracțiuni”, și este probabil să repete acuzațiile în timpul dezbaterii.

În căutarea unei viziuni economice

Economia rămâne totuși principala preocupare a alegătorilor, deoarece prețurile ridicate continuă să îi afecteze, iar acest lucru îl avantajează pe Trump.

Trump dorește să reducă impozitele, dincolo de reducerile pe care le-a adoptat în 2017, să stimuleze producția de energie, să reducă cheltuielile guvernamentale și să apeleze la Elon Musk pentru a urmări o dereglementare agresivă.

El intenționează, de asemenea, să impună taxe vamale suplimentare drastice la importuri în cadrul unei relansări a agendei sale economice „America first”.

Harris, pe de altă parte, dorește să majoreze impozitele pentru persoanele cu venituri mari și pentru marile corporații, să extindă plasa de siguranță socială și să acorde credite fiscale pentru îngrijirea copiilor și beneficii fiscale pentru proprietarii de întreprinderi mici.

Ea dorește, de asemenea, să ia măsuri drastice împotriva manipulării prețurilor, deși nu a oferit prea multe detalii, ceea ce stârnește îngrijorare în rândul unor economiști cu privire la controlul prețurilor.

Se așteaptă ca Trump să continue să acuze administrația Biden pentru costul ridicat al vieții, în timp ce Harris va sublinia scăderea inflației și milioanele de locuri de muncă create în perioada în care ea și Biden au fost în funcție.

În cea mai mare parte a acestui an, alegătorii au declarat că au mai multă încredere în Trump în ceea ce privește economia, dar luna trecută un sondaj FT-Michigan Ross a arătat că acest lucru s-a schimbat, mai mulți dintre ei având încredere în Harris în această privință.

Imigrația și avortul

Harris și Trump vor încerca de asemenea să capitalizeze de pe urma pozițiilor lor cu privire la două probleme majore pentru alegătorii americani: avortul și imigrația.

Trump a fost în defensivă în ceea ce privește dreptul la avort și se străduiește să își definească poziția, încercând să găsească un echilibru între opiniile ferme ale alegătorilor religioși anti-avort, care formează un nucleu al bazei sale, fără a îndepărta alegătorii moderați și independenți, ce tind să sprijine drepturile reproductive.

Harris, care a desfășurat o campanie puternică în favoarea drepturilor reproductive, va încerca să îl asocieze pe fostul președinte cu anularea de către Curtea Supremă, în 2022, a hotărârii Roe vs Wade, o măsură posibilă prin numirea a trei judecători conservatori în timpul președinției lui Trump.

În același timp, fostul președinte va încerca să acuze administrația Biden, și pe Harris, pentru afluxul de migranți care au trecut granița dintre SUA și Mexic în ultimii ani. El va încerca, de asemenea, să arunce vina asupra lui Harris, care a fost însărcinată de președinte să abordeze cauzele profunde ale migrației din America Latină.

Tags: Casa AlbaHarrisTrump
Externe