X

Americanii l-au eliberat pe ucigașul consulului turc la Los Angeles. Reacția Ankarei este fermă!

Ankara a condamnat “ferm” decizia luată de autorităţile americane de a-l elibera condiţionat în curând pe ucigaşul consulului turc la Los Angeles, relatează vineri France Presse, potrivit agerpres.

“Condamnăm ferm această decizie ce răneşte profund conştiinţa naţiunii turce”, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat publicat joi seară.

Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

Această “gravă decizie (…) dăunează spiritului de cooperare împotriva terorismului”, a estimat de asemenea ministerul.

Hampig Sassunian, acum în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat în 1984 după ce a deschis focul asupra diplomatului turc Kemal Arikan care se oprise la un incendiu în timp ce conducea maşina pe 28 ianuarie 1982.

Sassunian, un imigrant armean care trăia în suburbia oraşului Los Angeles, a fost iniţial condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, dar o curte de apel federală a anulat hotărârea.

Instanţa a solicitat eliberarea condiţionată în mai multe rânduri, până în prezent fără succes.

Un judecător de la un tribunal din Los Angeles i-a acordat-o recent şi guvernatorul Californiei, care anterior s-a opus măsurii, a declarat săptămâna trecută că a decis să nu facă apel.

Într-un comunicat publicat joi, ministerul american de externe şi-a exprimat “dezamăgirea profundă” faţă de eliberarea în curând a lui Sassunian.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

“Atacarea unui diplomat nu este doar o infracţiune gravă împotriva unei anumite persoane, dar şi un atac asupra diplomaţiei în sine”, a declarat Departamentul de Stat, care a reamintit de asemenea că Statele Unite susţin aplicarea “pedepsei maxime” prevăzute de lege în cazul asasinării unui diplomat, “fără eliberare condiţionată sau anticipată”.

Acest caz intervine în timp ce Ankara încearcă să-şi repare relaţiile cu Washingtonul, tensionate puternic din 2016.

Tags: ankaraconsulHampig SassunianKemal Arikanlos angelesSUAturciawashington
Categorii: Știrile zilei