Americanii le cer ruşilor să se retragă de la frontiera cu Ucraina

Publicat:

Pentagonul a avertizat luni Rusia că ar trebui să înceapă să-şi retragă o parte din trupele desfăşurate la frontiera cu Ucraina dacă într-adevăr manifestă intenţii serioase de a reduce tensiunea în zonă şi de a nu ataca ţara vecină, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de agenţia de presă EFE, potrivit agerpres.

Statele Unite nu văd deocamdată nicio schimbare majoră în privinţa concentrării de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a afirmat Kirby într-o conferinţă de presă la Washington.


Citeşte şi: David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a încetat din viaţă – Black News

În acest sens, el a spus că Moscova menţine în continuare un număr “considerabil” de soldaţi, care – potrivit informaţiilor sale – sunt desfăşuraţi la est, nord şi chiar la sud de graniţa cu Ucraina.

Dar chiar şi în aceste condiţii, Kirby a remarcat că SUA susţin “foarte mult” calea diplomatică cu Rusia pentru a identifica o modalitate de reducere a tensiunilor şi a obţine un rezultat mai bun.

Moscova cere Washingtonului şi NATO să facă un pas înapoi în Europa de Est, dar diplomaţia SUA insistă că nimeni nu poate să dicteze altor ţări cu cine să se alieze.

Delegaţii ale SUA şi Rusiei, formate din înalţi reprezentanţi ai ministerelor de externe, apărării şi controlul armamentelor, printre alte portofolii, au avut luni o întâlnire de aproape nouă ore la ambasada SUA de pe lângă ONU la Geneva, descrisă de partea rusă drept o reuniune “fără eufemisme sau tentative de a evita problemele delicate”.

Delegaţia rusă, condusă de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, a reiterat în cadrul acestui dialog solicitarea Moscovei ca NATO să se angajeze să nu se extindă în zonele fostei orbite sovietice şi nici să desfăşoare pe viitor arme capabile să atingă teritoriul Rusiei.

La rândul său, delegaţia SUA, condusă de subsecretarul de stat Wendy Sherman, nu a respins făţiş propunerile avansate de Rusia, dar a avertizat că Moscova nu poate cere altor ţări, cum ar fi Ucraina, să renunţe la aspiraţiile sale euroatlantice sau la ajutorul acordat în prezent de Statele Unite în domeniul securităţii.

În declaraţiile de presă făcute la finalul reuniunii ruso-americane de la Geneva, Wendy Sherman, a spus că Rusia ar putea dovedi că nu are nicio “intenţie” agresivă împotriva Ucrainei prin retragerea “în cazărmi” a soldaţilor desfăşuraţi la frontiera ruso-ucraineană.

“Ei (ruşii) ar putea dovedi că nu au intenţia de a invada Ucraina prin retragerea trupelor în cazărmi sau să spună ce fel de exerciţii militare desfăşoară şi care este scopul lor”, a adăugat Sherman, conform agenţiilor internaţionale de presă. În acelaşi timp, oficialitatea americană a ţinut să sublinieze că SUA nu vor discuta cu Rusia despre numărul trupelor americane desfăşurate în Europa.

Ambasada Rusiei la Washington a reacţionat marţi la aceste declaraţii, afirmând că “nu înţelege logica Departamenului de Stat, care cere Moscovei ‘să-şi retragă trupele în cazarmă’ sau să informeze Washingtonul ce fel de exerciţii desfăşoară şi în ce scop în condiţiile în care Statele Unite, la rândul lor, nu vor sa discute despre numărul de trupe din Europa”, conform unei declaraţii a misiunii diplomatice ruse, citate de TASS.

Citeşte şi: Ce a făcut creierului tău folosirea unui iPhone timp de 15 ani – Black News

Viceministrul rus Serghei Riabkov a declarat luni seara că SUA şi Rusia se situează pe poziţii diferite în privinţa solicitării Moscovei ca NATO să nu se mai extindă în Est şi să ofere garanţii juridice privind revenirea Alianţei Nord-Atlantice la poziţiile acesteia din 1997, anul când a fost semnat Actul fondator NATO-Rusia, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Discuţiile ruso-americane pe teme de securitate luni, la Geneva, au dat startul unei săptămâni diplomatice intense. O reuniune NATO-Rusia este prevăzută pentru miercuri la Bruxelles, care va fi urmată de o întâlnire joi, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), o platformă de dialog între Est şi Occident din perioada Războiului Rece, notează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă a murit într-un accident produs în România

O moldoveancă a murit într-un accident produs în România O femeie în vârstă de 75 de ani a murit, vineri seara, în urma unui...

Guvernul Meloni își menajează super-bogații

Guvernul Meloni își menajează super-bogații În timpul ultimei ședințe înainte de vacanța de vară, guvernul italian a majorat taxele fiscale. Roma plănuiește, astfel, să implice băncile în elaborarea...

Rusia vine amenințător în Marea Neagră: Au adus nave purtătoare de rachete (Presa)

Rusia vine amenințător în Marea Neagră: Au adus nave purtătoare de rachete (Presa) Două nave ruseşti purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost observate,...

Oligarhul rus Oleg Deripaska cere o ‘încetare imediată şi necondiţionată a focului’ în Ucraina. Aleksandr Dughin este indignat: ‘O înjunghiere pe la spate pentru...

Oligarhul rus Oleg Deripaska cere o 'încetare imediată şi necondiţionată a focului' în Ucraina. Aleksandr Dughin este indignat: 'O înjunghiere pe la spate pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.