Americanii ‘pun paie pe foc’: Un înalt oficial de la Washington se deplasează în Taiwan

Publicat:

Preşedintele SUA Donald Trump intenţionează să trimită un nou înalt responsabil american în Taiwan înainte ca mandatul său să se încheie, a anunţat vineri prim-ministrul insulei, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Responsabilul Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului, Andrew Wheeler (foto), urmează să meargă acolo pentru a discuta despre cooperarea internaţională în probleme de mediu, a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang.


Citeşte şi: Graniţele SUA cu Mexic şi Canada rămân ÎNCHISE

“Relaţiile dintre Taiwan şi Statele Unite continuă să se încălzească (…). Suntem bucuroşi să vedem acest lucru şi credem că aceasta va îmbunătăţi relaţiile bilaterale”, a declarat el presei.

Ministerul taiwanez al afacerilor externe a declarat că detaliile şi programul vizitei sunt în curs de elaborare.

Dacă Wheeler se va duce în Taiwan, aceasta ar fi a treia vizită de la începutul anului a unui responsabil american de rang înalt.

Aceste deplasări provoacă furia Beijingului, care consideră că insula este parte a Chinei şi că orice călătorie la Taipei a unor lideri străini ar putea da legitimitate autorităţilor taiwaneze, aminteşte AFP.

Sub preşedinţia lui Donald Trump, Washingtonul şi Taipeiul s-au apropiat, preşedintele american aprobând în special vânzări de arme către Taiwan pentru o sumă estimată la aproximativ 18 miliarde de dolari.

În schimb, relaţiile chino-americane au continuat să se deterioreze.

Anunţul acestei vizite intervine în momentul când responsabili americani şi taiwanezi au programate discuţii vineri la Washington privind probleme economice şi tehnologice.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Wheeler, New York Times a relatat că vizita va avea loc în decembrie.

Citeşte şi: Liderul Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost răpus de coronavirus

De la alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în 2016, care respinge cu tărie viziunea chineză a unei “singure Chine”, Beijingul nu a încetat să crească presiunea diplomatică, economică şi militară asupra Taiwanului.

În august, Statele Unite l-au trimis la Taipei pe secretarul sănătăţii Alex Azar, cel mai înalt responsabil american care a vizitat insula după 1979. O lună mai târziu, a urmat vizita unui alt înalt responsabil american.

Recent, Beijingul a sporit incursiunile avioanelor sale militare în zona de apărare aeriană taiwaneză.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele...

VIDEO – Biden, din nou viral pe Internet. Uită numele lui Lloyd Austin pe care îl numește ‘omul de culoare’

VIDEO - Biden, din nou viral pe Internet. Uită numele lui Lloyd Austin pe care îl numește 'omul de culoare' Clipul în care Joe Biden...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.